KPN Huawei ombouw - Een maand later


Anderhalve maand geleden kwam de eerste update van KPN waarin de nieuwe Huawei zendmasten te zien waren. Het weekend na deze update hebben we in Zoetermeer gekeken naar de eerste paar locaties. Nu iets meer dan een maand later, en een drietal antenneregister updates later werd het weer eens tijd om vanaf het hoge noorden af te reizen naar de randstad om daar weer eens te kijken hoe de situatie inmiddels is.

Uit de gegevens van de antennekaart is duidelijk dat KPN grofweg drie types locaties aan het bouwen is met Huawei apparatuur:

TypeFrequenties
1KPN frequentieband 1, 3 en 20LTE 800MHz, 1800MHz, 2100MHz
2KPN frequentieband 1, 3, 7, 20 en 38LTE 800MHz, 1800MHz, 2100MHz, 2600MHz FDD, 2600MHz TDD
3KPN frequentieband 1, 3, 7, 20 en 38LTE 800MHz, 1800MHz, 2100MHz, 2600MHz FDD, 2600MHz TDD (Massive Mimo)

Deze drie types locaties geven een mooie verdeling in de hoeveelheid capaciteit. Anderhalve maand geleden zijn alleen type 2 locaties gefotografeerd. Of er bij type 1 en type 3 dus meer frequentiebanden aanwezig zijn, en in welke Mimo configuraties deze zenden is nog onbekend.

De eerste bestemming was Rotterdam. Onderweg hierheen, op de A12 ter hoogte van Gouda zagen we bij de zendmast aan de Bloemendaalseweg een kraan naast een zendmast staan. Duidelijk was dat niewe antennes geplaatst werden in de mast, maar het was nog niet duidelijk of het om T-Mobile of KPN ging, door de ontbrekende sectorstrepen. Bij de zendmast aangekomen werd al snel duidelijk dat het hier om KPN ging.

Hijsen van nieuwe KPN antennes bij GoudaHijsen van nieuwe KPN antennes bij Gouda

Aan de hoeveelheid RRUs is duidelijk dat het hier waarschijnlijk om een type 1 locatie gaat. Door de hijswerkzaamheden konden we niet bij de zendmast komen om een praatje te maken, we werden tegengehouden door een verkeersregelaar. Ondanks dat geven de kleurcodes op de kabels vrij veel informatie, en is de waarschijnlijke configuratie als volgt:

FrequentiebandConfiguratie
700MHz
800MHz
900MHz
2T4R
1400MHz SDL2T (Zender heeft 4 poorten)
1800MHz
2100MHz
4T4R

Opvallend is dat ook deze locaties zenders voor 1400MHz krijgen. De zenders ondersteunen een 4T configuratie, maar het type antenne dat KPN gebruikt heeft maar 2 poorten die deze frequentie ondersteunen, dus zijn er maar 2 kabels aangesloten. We hebben helaas niet in de kast kunnen kijken doordat we niet dicht bij de zendmast konden komen.

Nog geen 10 kilometer verderop op de A12 zagen we weer een KPN zendmast met klimmers in de mast. Van veraf was al snel duidelijk dat dit een type 2 locatie is. De antennes hingen al in de mast en het leek erop dat de kabels nog aangesloten moesten worden. We zijn naar deze mast toegelopen en hebben een poging gedaan een gesprek te beginnen met de personen die hier aan het werk waren. Al snel bleek dat de spraakzaamheid te wensen overliet. Wel hebben we een foto kunnen scoren van de binnenkant van de kast.

Kast bij een omgebouwde KPN zendmastKast bij een omgebouwde KPN zendmast

Het bovenste apparaat is een Huawei ATN 910C. Dit is een router met 12 10Gbps SFP+ poorten en een aantal RJ45 1Gbit poorten. De enkele fiber die hierin gaat is de 10Gbit glasvezelverbinding voor deze zendmast, de dubbele fiber is de verbinding naar de baseband. Onder de router zit de baseband. Het gaat hier zeer waarschijnlijk om een Huawei BBU5900. Bovenin deze kist zitten een drietal UBBP kaarten. Deze kaarten hebben 6 CPRI poorten voor de glasvezelverbindingen naar de RRUs. Met 5 RRUs per sector komt het op een totaal van 15 RRUs, dus 2 UBBP kaarten zullen gevuld zijn, en eentje half gevuld. Onderin deze kist zit een UMPT kaart. Hierin zit de glasvezel naar de ATN router. Daarnaast zit een gouden stekkertje voor de GPS ontvanger.

Onder de baseband zitten 2 zwarte stroomverdelers, de grijze kabels zijn alarm kabels, verbonden met de baseband. Hiermee kunnen deze stroomverdelers een signaal geven wanneer iets mis is of een zekering stuk is. Onderin de kast zitten 2 UPSes/Voedingen. Deze vorm van UPS zie ik voor het eerst bij zendmasten. In het verleden stonden er meestal een stuk of 4 losse accu's in de kast.

Nu we ook informatie over de inhoud van de kasten hebben kunnen we onze reis naar Rotterdam vervolgen. In Rotterdam staat namelijk de enige type 3 locatie in een zendmast in plaats van een dak. Daardoor wordt het veel makkelijker om te zien wat voor apparatuur aanwezig is. Op deze locatie viel het ons tegen hoe toegankelijk de locatie was, de mast staat naast een KPN centrale, met de nodige hoeveelheid hekken om het terrein heen. Ondanks dat hebben we een paar duidelijke foto's kunnen maken.

Type 3 KPN zendmastType 3 KPN zendmast

Ik was zelf redelijk verbaasd over de hoeveelheid zenders. 5 RRUs per sector, een massive Mimo panneel en een actieve antenne. Dit exemplaar antenne kan ik helaas niet vinden op de website van Huawei. Ik denk zelf dat de ingebouwde zender in deze antenne een 8T8R 1800MHz zender is.

De exacte layout weet ik niet 100% zeker. Ik weet in ieder geval zeker dat de RRU rechtsonder een 2T4R 700/800/900MHz zender is, gezien de kleurcodes. Ook is zeker dat de RRU linksboven voor 1400MHz is (paars). Rechtsboven is waarschijnlijk 2600MHz FDD omdat hierbij meestal wit of grijs wordt gebruikt. De middelste RRUs zijn sowieso een combinatie van dezelfde frequentieband, die samen in een 8T8R configuratie zenden. Dit is te zien aan de geel/blauw kleurcodes. In een normale 2T2R configuratie is 1 kabel geel en 1 kabel blauw. Bij 4T4R zijn 2 kabels geel en 4 kabels blauw. De linker RRU heeft alleen geel en de rechter RRU heeft alleen blauw. Ook hebben beide RRUs dezelfde oranje kleurcode. Omdat alle frequenties al ingedeeld waren is dit waarschijnlijk 2100MHz.

Frequentieband Configuratie
700MHz
800MHz
900MHz
2T4R
1400MHz SDL 4T
1800MHz 8T8R (Actieve antenne)
2100MHz 8T8R (2x 4T4R)
2600MHz FDD 4T4R
2600MHz TDD 64T64R (Massive Mimo)

Na deze (regenachtige) dag zijn we veel wijzer geworden over de nieuwe KPN Huawei locaties. Inmiddels zijn ongeveer 260 nieuwe locaties actief op de antennekaart, maar deze hoeveelheid neemt snel toe. Over de zwaarste locatie zijn nog wel een aantal onduidelijkheden. Als iemand meer informatie heeft hierover, laat het me weten op Twitter of via e-mail.

Ben je zelf nieuwsgierig geworden? Op onze antennekaart staat inmiddels een filter welke alleen de KPN Huawei locaties laat zien.

Reacties

Reageer