T-Mobile begint met inzet Tele2 frequenties op eigen netwerk


Na de overname van Tele2 door T-Mobile zijn deze twee bedrijven druk bezig de netwerken samen te voegen. In de zomer van 2019 werden de eerste Tele2 zendmasten uitgeschakeld als voorbereiding om alle Tele2 klanten over te zetten naar het T-Mobile netwerk. Rond die tijd meldde Antennekaart.nl al dat T-Mobile zijn netwerk aan het voorbereiden was om frequenties van Tele2 over te nemen, te beginnen met de 800MHz band. T-Mobile plaatst al geruime tijd zenders met 700MHz, 800MHz en 900MHz in 1 RRU (Huawei RRU5509t, in een 2T4R configuratie). Inmiddels zijn grofweg een derde tot de helft van de zendmasten van T-Mobile uigerust met deze zenders, en dat aantal neemt snel toe.

De laatste paar weken gaat de uitschakeling van het Tele 2 netwerk ineens veel sneller dan voorheen. Dat begon met het uitschakelen van alle zendmasten in de kop van Noord-Holland. Vervolgens een helft van Amsterdam, een week later de andere helft van Amsterdam tot aan Leiden, en nog een week later de omgeving Leiden, Den Haag en Delft. De dekkingskaart van Tele 2 laat inmiddels al grote gaten zien, welke elke week groter worden.

De dekkingskaart van Tele 2 laat al grote gaten zien.De dekkingskaart van Tele 2 laat al grote gaten zien.

Het uitschakelen van grote delen van de grote steden in de randstad kon niet anders dan een teken zijn dat op deze plekken binnen afzienbare tijd Tele 2 frequenties zullen worden ingezet. En dat bleek ook waar te zijn. Op 19 Mei verscheen op CellMapper de eerste zendmast die 4G uitzend in de 800MHz band. Nu na een paar dagen zijn deze zendmasten al gespot in Amsterdam, Leiden, Den Haag, Delft en Maassluis. Van de 2600MHz band van Tele 2 zijn nog geen sporen gezien. T-Mobile is momenteel nog niet bezig met het plaatsen van zenders voor deze band. De kans bestaat dat deze op een aantal plekken in de randstad wel al aanwezig zijn, maar deze zijn in ieder geval niet zo wijd uitgerold als 800MHz.

De eerste zendmasten met 800MHz (Band 20) zijn zichtbaar op CellMapper.De eerste zendmasten met 800MHz (Band 20) zijn zichtbaar op CellMapper.

De verwachting is dat de uitschakeling van het Tele 2 netwerk snel zal vorderen en daarmee het 800MHz dekkingsgebied snel zal worden uitgebreid. Met het tempo waarop Tele 2 zendmasten nu worden uitgeschakeld kan tegen het najaar het hele netwerk uitstaan. Bij de volgende update van T-Mobile in het Antenneregister zullen waarschijnlijk de eerste zendmasten zichtbaar worden op de Antennekaart met band 20 actief.

Reacties

Reageer