T-Mobile test 5G in heel Nederland


Nog geen twee weken na het schrijven van het artikel De 5G uitrol van T-Mobile wordt door T-Mobile het persbericht gepubliceerd dat de telecomprovider een testvergunning heeft voor 5G op de volledige 700MHz band voor heel Den Haag. Deze vergunning is twee maanden geldig. Daarnaast gaat op 2 Oktober een landelijke testvergunning in voor 2x10MHz aan 700MHz spectrum waarmee T-Mobile in heel Nederland 5G zal gaan actieven.

Met deze testvergunningen kan T-Mobile de dekking en prestaties van het mobiele netwerk testen. Omdat het om een testvergunning gaat zal zeer waarschijnlijk het netwerk nog niet worden opengesteld voor klanten. Dit gebeurt waarschijnlijk pas na de frequentieveiling aan het begin van 2020.

Naast de nieuw geactiveerde 700MHz frequentie in Den Haag voor 5G heeft T-Mobile ook een drietal testlocaties op de 26GHz frequentie. Dit zijn zogenaamde mmWave frequenties. In deze frequentieband is heel veel ruimte beschikbaar voor zeer hoge snelheden. Door de hoge frequentie is de dekking echter zeer beperkt en zal een directe zichtslijn tussen de telefoon en de zendmast moeten zijn.

Reacties

Reageer