Uitkomst van de frequentieveiling 2020


Op Maandag 29 Juni 2020 begon de multibandveiling voor de 700MHz, 1400MHz en 2100MHz banden. Na een aantal weken radiostilte is vanavond bekend geworden dat de veiling is afgerond en de vergunningen zijn uitgedeeld aan de providers. In dit artikel kijken we naar de uitkomst van de veiling en wat dit betekent voor de providers.

De nieuwe vergunningen voor de 700MHz en de 1400MHz band zijn per direct inzetbaar. De kans is dus heel groot dat we vanavond het eerste 5G netwerk nog gaan zien, aangezien T-Mobile zijn 700MHz testvergunning overal heeft uitgeschakeld. De huidige vergunningen van de 2100MHz band lopen af op 1 Januari 2021, na een korte overbruggingsperiode kunnen de nieuwe vergunningen rond die datum in gebruik worden genomen.

700MHz

De eerste geveilde frequentieband is de 700MHz band. Dit is voor deze veiling een belangrijke band omdat het nieuw laag spectrum is wat lange afstanden kan afleggen. Het kan door providers worden ingezet als 4G of 5G band 28. KPN en T-Mobile gaan deze band inzetten voor 5G, Of Vodafone deze band alleen voor 5G gaat inzetten, of ook deelt met 4G is nog onbekend.

T-Mobile is al bijna landelijk dekkend met deze frequentieband. KPN heeft ook al heel veel masten die de 700MHz band ondersteunen, namelijk alle nieuwe Huawei locaties. Vodafone is nog niet begonnen met de grootschalige uitrol van zenders voor 700MHz.

Elke provider heeft een even groot blok van 2x10MHz weten te bemachtigen. Dit is een gepaarde band, wat inhoudt dat er apart spectrum is voor upload en download.

1400MHz

De tweede geveilde frequentieband is de 1400MHz band. Dit is in tegenstelling tot 700MHz en 2100MHz geen gepaarde band, en er is alleen downloadverkeer mogelijk op deze frequentieband. De 1400MHz band moet dus altijd gecombineerd worden met een andere frequentieband voor uploadverkeer. De 1400MHz band is de enige band waar geen gelijke verdeling over de drie providers in mogelijk is. KPN is de enige provider die al grootschalig zenders aan het plaatsen is voor deze frequentieband op al zijn nieuwe Huawei zendmasten.

2100MHz

De derde geveilde frequentieband is de 2100MHz band. Deze band is niet nieuw in Nederland, maar de huidige vergunningen lopen af op 1 Januari 2021. Daarom moet deze band opnieuw geveild worden. Voorheen zijn er meerdere veilingen voor ruimte in deze band geweest, waardoor de huidige vergunningen redelijk gefragmenteerd zijn. Na deze veiling heeft elke provider een aaneengesloten blok. Ook heeft elke provider evenveel ruimte kunnen krijgen.

Oude indeling 2100MHz
Nieuwe indeling 2100MHz

Na de uitgeving van de nieuwe vergunningen is de verwachtingen dat KPN en T-Mobile ook snel zullen beginnen met het aanbieden van 5G. Misschien vanavond zelfs al.. KPN kan de 1400MHz band nu al inzetten voor extra capaciteit op 4G. Ook is T-Mobile nu in staat om meer ruimte aan 4G toe te kennen op de 2100MHz band dan de 10MHz die ze tot nu toe hebben ingezet, omdat ze geen groter aaneengesloten blok hiervan hadden. Bij KPN en Vodafone was dit makkelijker omdat deze providers grotere aaneengesloten blokken in de 2100MHz band hebben. Als er vandaag nog verdere ontwikkelingen zijn zullen we dit artikel aanvullen.

De uitkomst van de frequentieveiling zoals gepubliceerd door het Agentschap Telecom
De uitkomst van de frequentieveiling zoals gepubliceerd door het Agentschap Telecom