T-Mobile begint met uitrol voormalig Tele2 2600MHz FDD spectrum


De uitschakeling van het oude Tele2 netwerk is inmiddels bijna helemaal afgerond. In het land zijn nog enkele tientallen Tele2 zendmasten actief, welke bijna allemaal zullen worden omgebouwd tot T-Mobile. Het project om de rest van de Tele2 apparatuur weg te halen is nu in volle gang.

Door de uitschakeling van het Tele2 netwerk komen er twee stukken spectrum vrij. Een blokje van 10MHz in de 800MHz band, en 20MHz in de 2600MHz FDD band. T-Mobile zet dit vrijgekomen 800MHz spectrum inmiddels in op zijn eigen netwerk op alle zendmasten die het ondersteunen. Hiervoor worden gecombineerde zenders gebruikt voor 700MHz, 800MHz en 900MHz, de Huawei RRU5509t. Er zijn echter een aantal locaties waar deze nieuwe zenders wel hangen, maar waar 700MHz en 800MHz nog niet actief zijn. De oorzaak hiervan is dat de oude Tele2 zenders nog zijn aangesloten op de antennes. De RRU5509t heeft 4 coax poorten. 2 worden gebruikt voor het zenden van 700MHz en 800MHz, de andere 2 worden gebruikt voor het zenden van 900MHz. Alleen de kabels voor 900MHz zitten hier aangesloten, de kabels voor 700MHz en 800MHz moeten worden aangesloten wanneer de oude Tele2 apparatuur is verwijderd.

Dat T-Mobile ook het 2600MHz spectrum van Tele2 zou gaan inzetten op zijn eigen netwerk was zeker, maar het was nog niet bekend hoe en wanneer ze hiermee zouden beginnen. In de laatste T-Mobile update van 2 September zijn de eerste 22 locaties verschenen waar dit spectrum wordt uitgezonden.

De eerste locaties met 2600MHz FDD (Band 7) in Den Haag
De eerste locaties met 2600MHz FDD (Band 7) in Den Haag

In alle recente ombouw om 700MHz en 800MHz te ondersteunen is rekening gehouden met de toevoeging van 2600MHz in de toekomst, door antennes te kiezen met veel vrije poorten. De zenders hiervoor zijn echter nog nergens geplaatst. Dat betekent dat alle locaties die deze nieuwe frequentieband krijgen zullen moeten worden bezocht om deze frequentieband toe te voegen. Het lijkt erop dat deze band eerst voornamelijk op makkelijke locaties wordt toegevoegd, zoals daken.

T-Mobile maakt voor deze frequentieband gebruik van de Huawei RRU 5301, net als KPN bij zijn nieuwe Huawei locaties. Dat betekent dat deze band in een 4T4R configuratie wordt uitgezonden, zodat telefoons met 4x4 Mimo hier een hogere snelheidswinst kunnen behalen. Door het nieuwe spectrum is de snelheidswinst bij 2x2 Mimo tegen de 200Mbps onder ideale omstandigheden, bij 4x4 Mimo tegen de 400Mbps onder ideale omstandigheden.

De nieuwe 2600MHz FDD band duikt inmiddels al op in meerdere steden, zoals Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Leiden en Zwolle. Een aantal locaties die in de laatste maanden zijn omgebouwd zijn al voorbereid op de toevoeging van het nieuwe spectrum. Hiervoor zijn de coax feeders en stroom/glasvezelkabels voor de RRUs al geplaatst. Dat betekent dat het toevoegen van de RRUs voor deze frequentieband een snelle actie is waarvoor geen kabels meer getrokken hoeven te worden, om de uitrol te versnellen. Hieronder twee voorbeelden.

Recent omgebouwde daklocatie in Emmen, voorbereid op 2600MHz FDD
Recent omgebouwde daklocatie in Emmen, voorbereid op 2600MHz FDD

Op de foto is te zien dat de feeders voor 2600MHz al zijn aangesloten op de antennes en dat er ruimte is voor extra RRUs. De glasvezel en voedingskabels zitten in een wit PVC-buisje ter afscherming voor de regen. Hier kan dus vrij snel 2600MHz FDD worden toegevoegd.

Locatie in Winschoten, voorbereid op 2600MHz FDD. (Credits: TomSt)
Locatie in Winschoten, voorbereid op 2600MHz FDD. (Credits: TomSt)

Op deze foto zie je een nieuwer type antennes. Hier zijn dus al 4 kabels geplaatst voor 2600MHz (Te herkennen aan de oranje kleurlabel om de coax kabels). Daarnaast hebben deze antennes ook 2 sets clusterpoorten om 8T8R 2600MHz TDD en 8T8R 3500MHz toe te kunnen voegen in de toekomst. Dit type antenne wordt sinds begin dit jaar overal buiten de steden geplaatst. De nieuwe 2600MHz FDD band wordt op dit moment ingezet op 4G. Wanneer je met 5G verbindt heb je nog een onderliggende 4G verbinding, dus ook op 5G heb je voordeel van deze toevoeging. De mogelijkheid bestaat om deze band over een paar jaar te veranderen naar 5G, maar dat is nog toekomstmuziek.

Parallel aan de uitrol van 2600MHz FDD lijkt ook de uitbouw van 2600MHz TDD (Band 38) weer te zijn begonnen. Mogelijk was het wachten op een nieuwer type 8T8R RRU die nu geleverd kan worden. Van de 1400MHz band is tot nu toe nog nergens iets vernomen. De strategie voor die band is dus nog onbekend.

Zijn er bij jou in de omgeving ook al locaties voorbereid op 2600MHz FDD? Of is het zelfs al actief? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reacties

Reageer