Site in een boom langs de A4 - Mast van de maand November 2021


'Jullie kunnen de boom in met die zendmast'. Dat was waarschijnlijk de reactie die kwam toen T-Mobile bij Stompwijk lans de A4 een nieuwe site wilde bouwen. Ik heb vaker bijzondere locaties gezien, maar ik moest toch even beter kijken toen ik langs de A4 antennes in een boom zag hangen. In bepaalde gebieden is het door regelgeving erg lastig om hoge vakwerkmasten te bouwen. Bij Stompwijk langs de A4 heeft namelijk niet alleen T-Mobile een bijzondere site, maar ook Vodafone en KPN hebben compacte sites in lantaarnpalen bij een viaduct hangen. En een stuk verderop langs de N44 bij Wassenaar hangen ook meerdere locaties in lamptaarnpalen.

Aan het einde van de Meerburgerlaan in Stompwijk is duidelijk te zien dat er iets boven de bomen uitsteekt. Het is een buis waar twee sectorantennes van T-Mobile in hangen. Er lijkt een buismast tussen de bomen te staan, maar dat is niet zo. Er staat op de camping een oude boom waar op de bovenkant van de stam een frame met antennes is gemonteerd. Twee staalkabels vanaf metalen palen zorgen ervoor dat de boom niet te veel doorzakt.

Antennes van T-Mobile in een boom langs de A4.
Antennes van T-Mobile in een boom langs de A4.

Deze locatie is nog een oudere layout van voor de grootschalige 5G uitrol. Dit is vermoedelijk een 4-band antenne. Lager onder de antennes hangen nog 2 RRUs aan de boom. Dit zijn twee RRU3279's, voor 8T8R 2600MHz TDD, die in een 4T4R configuratie worden gebruikt. Alle andere banden komen uit RFU's uit de kasten die op de grond staan. Tussen de antennes hangen nog versterkers voor de banden die lange feeders hebben, en een aantal combiners om het 2600MHz signaal bij een van de banden op te combineren.

Op deze locatie is geen glasvezelverbinding aanwezig. Daarom hangt bovenin de mast een Ericsson Minilink antenne die naar een locatie in Zoetermeer straalt voor de verbinding met de rest van het netwerk. Vreemd genoeg was deze locatie op het moment dat ik hem bezocht offline. Ook de aangeleverde Netmonster data geeft aan dat deze site al best een tijd inactief lijkt te zijn. Vermoedelijk is de bewegende boom in combinatie met een lange straalverbinding deel van de oorzaak, hoewel er gerust een andere oorzaak kan zijn. Het bewegen van de boom zal hoe dan ook niet helpen met de kwaliteit van de verbinding.

De toekomst van deze locatie is onzeker. Dit is een van de weinige locaties in de omgeving die nog niet is omgebouwd om 5G te kunnen ondersteunen. Toch is er op de Antennekaart onlangs een nieuwe 80GHz straalverbinding opgedoken die erop kan wijzen dat T-Mobile deze locatie toch in stand gaat houden. Door de hogere frequentie is deze verbinding alleen maar gevoeliger voor bewegingen, dus we moeten in de gaten houden hoe T-Mobile dit oplost.

Reacties

Reageer