WAS-Alarm Leidschenveen - Mast van de maand Oktober 2021


Na een overgeslagen maand September gaan we weer vrolijk verder met mast van de maand. We hebben weer een interessante site die je niet vaak tegenkomt. In stedelijk gebied moeten providers soms creatief zijn om een gebied van dekking te voorzien. Over het algemeen is het bouwen van een 40 meter hoge zendmast in een woonwijk lastig, en daklocaties zijn ook niet altijd makkelijk te krijgen. Tele2 had dit probleem aan het begin van 2018 in Leidschenveen en heeft daar een creatieve oplossing voor bedacht.

We kennen allemaal de WAS-palen wel, die elke eerste maandag van de maand rond het middaguur laten horen dat ze bestaan. Wat nou als je zo'n WAS-paal kunt hergebruiken en er antennes in kunt plaatsen? Dat is exact wat Tele2 heeft gedaan. De oplossing in Leidschenveen, Den Haag is in Oktober de mast van de maand. In het land zijn naar schatting tussen de 3 en 5 van deze locaties.

Tele2 site in een WAS-paal in Leidschenveen, Den Haag. Foto genomen in Februari 2021.
Tele2 site in een WAS-paal in Leidschenveen, Den Haag. Foto genomen in Februari 2021.

Tele2 had hier een hele compacte site gebouwd, waar de RRUs naast de antennes hingen. Qua layout was het Tele2 netwerk nooit heel spectaculair, omdat ze maar 2 frequentiebanden hadden. 800MHz en 2600MHz. Beide banden zijn hier actief. Maar het Tele2 netwerk is tegenwoordig uitgefaseerd, dus ook deze site doet niks meer.

Na de uitschakeling van het Tele2 netwerk bleef een groepje van zo'n 25 locaties actief. T-Mobile heeft in de buurt van deze sites zelfs langer gewacht met het inschakelen van de 800MHz carrier. Uiteindelijk bleek dat een groot deel van de sites in deze groep zijn omgebouwd naar T-Mobile sites. De kans was dus erg groot dat deze WAS-paal in Leidschenveen vroeg of laat zou worden omgebouwd naar T-Mobile. En precies dat is in Juli en Augustus gebeurd.

Door T-Mobile omgebouwde WAS-paal in Leidschenveen.
Door T-Mobile omgebouwde WAS-paal in Leidschenveen.

T-Mobile heeft ook goed de moeite genomen om de site er compact uit te laten zien. De antenne die hier wordt gebruikt is een kleinere variant van de antenne die tegenwoordig het meeste wordt uitgerold. Het is de A134521R0v06, een 2 meter hoge antenne die 2 high-band poorten minder heeft als de grotere versie. Ook in deze kleinere variant zijn 2 sets clusterpoorten aanwezig die kunnen worden gebruikt voor 8T8R 2600MHz TDD en 8T8R 3500MHz. Eén paar daarvan is in gebruik voor 2600MHz TDD met de RRU5258. De bovenste RRU is de welbekende RRU5502 die 1800MHz en 2100MHz in een 4T4R configuratie ondersteunt, en de onderste RRU is de RRU5509t voor 2T4R 700MHz, 800MHz en 900MHz.

We zien tegenwoordig weer steeds vaker dat nieuwe sites worden uitgerust met 2600MHz TDD. De uitrol van die band heeft een periode stilgelegen. De keuze daarvoor is misschien bijzonder, omdat 5G gebruikers over het algemeen geen gebruik kunnen maken van deze band. Dat komt omdat het voor de meeste telefoons onmogelijk is om 4G FDD, 4G TDD en 5G naast elkaar te koppelen. Dat betekent dat deze band voornamelijk wordt gebruikt door telefoons die geen 5G ondersteunen.

Op het moment dat de bovenstaande foto was gemaakt was deze site nog niet actief. De straalverbinding mist nog. Er is hier namelijk geen glasvezelverbinding. Op de Antennekaart is een 32GHz en een 80GHz straalverbinding zichtbaar, maar op dit moment hangt er alleen nog een 32GHz verbinding.

Om de site nog compacter te maken staat de kast niet naast de WAS paal op de grond, maar hangt deze aan de mast.

De BTS kast van T-Mobile hangt aan de mast.
De BTS kast van T-Mobile hangt aan de mast.

Ook hier is duidelijk weer moeite gedaan om de site zo compact mogelijk te laten lijken. Alle kabels zijn netjes weggewerkt in de metalen voet. Hoewel de antenne ruimte heeft voor de 3500MHz band voor 5G, en ook voor 2600MHz FDD en 1400MHz is de vraag hoeveel extra capaciteit hier nodig is, omdat de mast vrij lokale dekking verzorgt in de wijk. Ook zal het toevoegen van een extra RRU de setup aardig minder netjes laten lijken. Maar zelfs zonder het extra spectrum hangt hier genoeg capaciteit om zonder moeite het downloadlimiet van 450Mbps te bereiken, hoewel de huidige 32GHz straalverbinding daar nog niet snel genoeg voor is. Die zal vast snel genoeg worden omgebouwd naar een nieuwe 80GHz link, die meerdere gigabits per seconde aan capaciteit heeft.

Tot zover mast van de maand Oktober 2021. Volgende maand is het een jaar geleden dat we begonnen met mast van de maand. Daarom laten we volgende week een extra unieke locatie zien. Heb je tot die tijd vragen of suggesties? Laat het weten op het forum!

Reacties

Reageer