T-Mobile heractiveert 3G in de 900MHz band


In Juni 2021 heeft T-Mobile aangekondigd te stoppen met zijn 2G netwerk. Toch is het nodig dat het 2G netwerk in de lucht blijft voor bedrijven waarmee langdurige contracten zijn afgesloten. De vraag is dus wat de beste strategie is om te stoppen met deze band. Om te kunnen bellen blijft laag spectrum nodig voor telefoons die geen VoLTE (Bellen via 4G) ondersteunen, omdat anders de dekking daarvoor flink afneemt. Na vele jaren is VoLTE nog steeds niet betrouwbaar genoeg en goed genoeg ondersteund dat 2G en 3G niet meer nodig zijn. Rudolf van der Berg schreef hier een interessant stuk over, met meerdere inzichten vanuit de telecomindustrie.

Dat betekent dus dat de providers 2G of 3G actief moeten houden, en het liefst op een lage band: 900MHz dus. Nu T-Mobile gaat stoppen met 2G voor consumenten is er eigenlijk maar 1 andere logische keuze, namelijk het herinschakelen van 3G in de 900MHz band.

Voorheen had T-Mobile alleen 2G actief in de 1800MHz band. Doordat ze 30MHz ruimte in deze band hebben konden ze 20MHz inzetten voor 4G (Wat de maximale carriergrote in LTE is), en de overige 10MHz inzetten voor 2G. Aangezien T-Mobile 15MHz heeft in de 900MHz band kunnen ze hier 10MHz inzetten voor 4G en daarnaast een 3G carrier actief houden. In de beginjaren van het Huawei netwerk van T-Mobile is dit altijd de strategie geweest.

Tijdens de inverhuizing van de Tele2 klanten heeft T-Mobile een extra 10MHz 4G carrier geactiveerd in de 1800MHz band om extra capaciteit vrij te maken. Dat betekent echter wel dat 2G uit die band zal moeten verdwijnen. De keuze is toen gemaakt om 2G te verplaatsen naar 900MHz, en de 3G carrier in die band uit te zetten waardoor 3G puur op 2100MHz werkte.

Er is nu alleen 1 probleem, de 900MHz band is vol. Een 3G carrier heeft in principe 5MHz nodig, en de overige 10MHz is in gebruik voor 4G. In de laatste paar maanden zagen we op de waddeneilanden en in de kop van Noord-Holland dat T-Mobile de 4G carrier heeft verkleind. Telefoons zien nog steeds een carrier van 10MHz breed, maar door het uitschakelen van een aantal subcarriers is deze carrier effectief 7MHz breed geworden. De vrijgekomen ruimte kunnen ze dus inzetten voor 2G.

In de vorige Antennekaart update van T-Mobile zagen we al dat 3G900 was geactiveerd op de waddeneilanden. Tevens zagen we rond week 40 op meerdere plekken in het land al dat de verkleining van de 4G carrier en verplaatsing van de 2G carriers had plaatsgevonden, en vrijwel overal in het land een gat was ontstaan waar de 3G900 carrier in past. Nu lijkt sinds het begin van deze week in regio Emmen in ieder geval een 3G900 carrier actief te zijn, en we krijgen ook meldingen uit andere plekken van het land waar deze band is aangezet. Het lijkt om een gefaseerde uitrol te gaan, dus deze nieuwe carrier is nog niet overal beschikbaar. Een logische vervolgstap zou zijn om 3G helemaal uit te zetten in de 2100MHz band, en deze ruimte bij 4G te zetten, om ook daar een 20MHz carrier te krijgen. 3G draait al een tijd op een enkele carrier, wat dus waarschijnlijk voldoende is.

Doordat de 900MHz carrier op 4G is verkleind verliezen ze daar ook een stukje capaciteit. Het lijkt erop dat het netwerk sinds kort overal in het land de telefoons sneller naar de 800MHz band zet. De 900MHz band wordt zelfs niet meer standaard meegenomen in een CA combinatie als je signaal op de hogere banden goed genoeg is. Pas als je signaal slechter wordt, en/of de zendmast geen 800MHz heeft krijg je de 900MHz band erbij. Hierdoor houden ze de band vrij voor gebruikers die het echt nodig hebben, wat waarschijnlijk helpt voor de binnendekking.

We houden de ontwikkelingen in de 900MHz band in de gaten. Werkt het bij jou wel al, of juist nog niet? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Reageer