Het mobiele netwerk tijdens de Dutch GP 2021 in Zandvoort


Vandaag begint het lang verwachte Formule 1 evenement in Zandvoort. In 2020 is het circuit volledig omgebouwd om klaar te worden voor de eerste editie in Mei 2020. Door de coronamaatregelen kon dit helaas niet doorgaan en is het evenement verplaatst naar dit jaar. Aanvankelijk werd op de drukste dagen (vrijdag, zaterdag en zondag) ongeveer 105.000 bezoekers per dag verwacht. Door de huidige geldende maatregelen is dat getal lager. Toch is voor al die mensen een serieuze hoeveelheid bandbreedte nodig. Al is het alleen maar om foto's en video's te delen vanaf het circuit, te videobellen en zelfs online de uitzending mee te kijken. Vorig jaar bezochten we het circuit al en trokken toen al de conclusie dat de providers het met de vaste zendmast op het circuit niet kunnen redden bij een vol circuit. Daarom laten we vandaag zien wat voor aanvullende capaciteit de providers hebben geplaatst op en rond het circuit.

In 2020 hebben de providers al flinke capaciteitsverzwaringen doorgevoerd op alle masten in Zandvoort. KPN en Vodafone hebben vrijwel overal een glasvezelverbinding aangelegd naar het vaste netwerk. In de aanloop naar de Dutch GP van dit jaar heeft T-Mobile de locaties die geen glasvezelverbinding hebben voorzien van extra straalverbindingen. Dit zijn straalverbindingen in de 80GHz band, die rond de 4Gbps capaciteit per verbinding hebben. Dit doet dus niet onder voor een vaste glasvezelverbinding. Parallel aan deze 80GHz straalverbindingen loopt ook nog een 32GHz straalverbinding die de verbinding kan overnemen als de weersomstandigheden slecht worden. Er is ook een mate van redundantie toegevoegd, waardoor sommige locaties dubbel zijn aangesloten om zeker te weten dat er capaciteit voldoende is.

T-Mobile straalverbindingen in Zandvoort.T-Mobile straalverbindingen in Zandvoort.

Op deze straalverbindingenkaart zie je meteen iets interessants. In de straalverbindingen update van 30 Juli heeft T-Mobile een nieuwe link toegevoegd naar het treinstation van Zandvoort. Hier heeft T-Mobile geen site staan en er was ook nooit indoordekking. De kans bestaat dus dat T-Mobile hier een tijdelijke locatie heeft gepland om drukte van het treinstation op te vangen. Afgelopen woensdag bezocht ik Zandvoort om het mobiele netwerk te bekijken. Geen van de providers heeft iets in het Antenneregister geplaatst. We moeten het dus doen met de informatie die we op locatie verzamelen. Naast het station heeft T-Mobile een kleine tijdelijke site staan (site 37149). Je ziet hier een multi-beam antenne die 6 stralen van 15 graden breed uitzendt, totaal grofweg dus 90 graden. Dit zorgt dat overal op het stationsplein voldoende bandbreedte is. Op deze multi-beam antenne zijn alleen 1800MHz en 2100MHz in gebruik.

Multi-beam antenne van T-Mobile op het stationsplein.Multi-beam antenne van T-Mobile op het stationsplein.

Op het perron zijn ook nieuwe antennes opgehangen. Deze zien er vrij permanent uit, en zullen dus misschien na het Formule 1 evenement blijven hangen. Het rechter sector zendt recht op het spoor, het linker sector zendt naar de trap waar je het perron verlaat. Bij elke antenne hangt een Huawei RRU5502. Dat is een gecombineerde RRU voor 1800MHz en 2100MHz in een 4T4R configuratie, maar de gebruikte antennes zijn maar 2T2R. Rechtsonder op de foto kun je de straalverbinding nog zien hangen.

Extra antennes van T-Mobile op de perrons.Extra antennes van T-Mobile op de perrons.

KPN en Vodafone hebben op het station geen extra voorzieningen, en moeten het dus doen met de vaste locaties in de omgeving.

Op de straalverbindingenkaart kun je nog een extra T-Mobile verbinding zien, vanaf de mast midden op het circuit naar een locatie vlak naast de ingang. Hier hebben ze een extra compacte multi-beam locatie geplaatst (Site 40614) die wat drukte van de hoofdingang kan opvangen. Op de foto zie je 2 multi-beam antennes met 5 sectoren per stuk, welke richten richting het NH hotel en naar de hoofdingang van het circuit. Vermoedelijk hangen aan de achterkant ook nog twee losse sectoren die naar het naastgelegen vakantiepark richten. Deze mast heeft ook alleen 1800MHz en 2100MHz actief. Bezoekers op het circuit zullen niet met deze mast verbinden, hij lijkt uitsluitend voor de omgeving voor het circuit te zijn. Ook hier hebben KPN en Vodafone geen extra voorziening.

Tot nu toe hebben we alleen de situatie buiten het circuit gezien. Ook op het circuit staan een aantal tijdelijke locaties. De organisatie van de Dutch GP heeft een plattegrond van het circuit gepubliceerd met daarop alle voorzieningen. Hierop zijn vier zendmasten te zien, waarvan een de vaste mast is, en drie extra tijdelijke locaties.

Plattegrond van het circuit met alle geplande zendmasten.Plattegrond van het circuit met alle geplande zendmasten.

In de aanloop naar de GP hebben de providers samen het netwerk op het circuit voorbereid, en drie plekken aangewezen voor tijdelijke sites. Tussen deze locaties is een gezamenlijke glasvezelring aangelegd. Deze drie tijdelijke locaties zijn dus onderling via glasvezel verbonden. KPN en T-Mobile hebben apparatuur op al deze drie tijdelijke locaties hangen. Vodafone doet niet mee op de oostelijke locatie omdat ze in de vaste mast midden op het circuit al een extra multi-beam antenne hebben hangen die naar het oosten is gericht.

KPN gebruikt dit jaar voor het eerste zijn nieuwe Huawei festival setup. De oudere Ericsson versie kon per locatie 9 sectoren aan met 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz FDD. Nieuwe Huawei variant ondersteunt ook 9 sectoren. Nieuw is dat ze 5G DSS gebruiken op de 2100MHz band. Deze 5G band komt nog bijna nergens voor in de carrier policies, waardoor ondersteuning hiervoor slecht is. Ook kan KPN nu per locatie een 2600MHz TDD massive mimo antenne gebruiken.

We beginnen met de meest noordelijke tijdelijke locatie, die bij de Gerlachbocht staat. Deze foto is genomen vanaf de tijdelijke noodopgang naar het circuit.

De meest noordelijke tijdelijke zendmast.De meest noordelijke tijdelijke zendmast.

De bovenste antennes zijn van T-Mobile. Die hebben een 6-sector multi-beam antenne gericht op de vaste hoofdtribune en alles noordelijk daarvan. Een tweede multi-beam antenne zendt naar rechts en is op deze foto moeilijk te zien. Deze zendt naar het gebied tussen de Hugenholtzbocht en de Rob Slotemakerbocht. T-Mobile heeft hier dus 12 sectoren, waar ze 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz FDD op inzetten. Het gebruik van 2600MHz FDD op een multi-beam site hebben we bij T-Mobile nog niet eerder gezien, maar is hier nodig om de drukte.

Daaronder hangt KPN, links zie je een 5-sector multi-beam antenne die ook naar het gebied noordelijk van de hoofdtribune zendt. De kleine rechthoekige antenne is een massive mimo antenne voor 2600MHz TDD. Rechts hangt nog een losse sectorantennes voor het gebied ten zuiden van deze mast. KPN heeft hier dus 6 sectoren actief met 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz FDD, plus een 2600MHz TDD massive mimo sector. Ook hebben ze hier 5G actief op de 2100MHz band door middel van DSS.

De onderste antenne is Vodafone. Dit is een 5-sector multi-beam antenne die ook op de tribunes staat gericht rond het start/finish gebied. Het is ook de enige antenne die ze hier gebruiken, en zendt op 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz FDD.

We gaan door met de mast op het oostelijke deel van het circuit. Dit gebied is veel rustiger dan het start/finish gebied, maar ligt wel naast een grote tijdelijke camping. De kwaliteit van de foto valt tegen door de grote afstand vanaf de boulevard, maar we kunnen wel zien wat hier hangt.

Tijdelijke zendmast aan het oosten van het circuit.Tijdelijke zendmast aan het oosten van het circuit.

T-Mobile hangt hier weer bovenaan (site 36832). Deze foto is genomen vanaf het westen. De multi-beam antenne aan de linker kant zendt dus naar de tribunes aan de oostkant van het circuit. Dit is een 5-sector multi-beam antenne. Aan de rechter kant hangt nog een 5-sector multi-beam antenne die richt naar de tijdelijke camping ten zuiden van het circuit. Tussen de multi-beam antennes hangen nog twee losse sectoren die het gebied ten oosten en ten westen van deze mast opvult. T-Mobile heeft hier dus ook weer 12 sectoren actief, en zendt hier op 1800MHz en 2100MHz.

De andere antennes zijn van KPN, die ook een sector naar de camping hebben staan (rechts). Hier lijken geen multi-beam antennes te hangen, maar wel een aantal sectorantennes die rondom de mast zenden. Ook hangt onderin de mast weer een massive mimo 2600MHz TDD antenne, gericht naar de tribunes.

Vodafone doet niet mee op deze zendmast. De dekking voor de oostelijke tribunes komt vanaf de vaste mast midden op het circuit. De camping wordt grotendeels gedekt vanaf buiten het circuit.

De laatste tijdelijke mast staat aan de zuidkant van het circuit, in de Arie Luyendijkbocht.

Tijdelijke zendmast aan de zuidkant van het circuit.Tijdelijke zendmast aan de zuidkant van het circuit.

T-Mobile hangt hier opnieuw boven in de mast (site 36819). Ook hier gebruiken ze twee 6-sector multi-beam antennes, die van het circuit af zenden. De mast staat binnen in de bocht, deze antennes zenden dus op de grandstands aan de buitenkant van de bocht, en binnen in de bocht achter het TV compound. Ze slaan de grandstands en tribunes in het midden van het circuit dus over met de tijdelijke masten, maar die worden gedekt door de vaste mast. Deze tijdelijke site heeft voor T-Mobile ook alleen 1800MHz en 2100MHz.

Onder T-Mobile hangt een multi-beam antenne van KPN die ook naar de grandstands buiten de bocht zendt. Deze wordt aangevuld met een normale sectorantenne. Daaronder hangt een multi-beam antenne van Vodafone die ook dezelfde kant op richt. Iets lager, halverwege de mast, heeft KPN nog een aantal antennes hangen. Ze zenden hier met een multi-beam antenne naar de binnenkant van het circuit toe. De omlaag gerichte antenne is de massive mimo antenne voor 2600MHz TDD. De omgeving wordt hier nog opgevuld met wat extra sectorantennes. KPN heeft hier zijn maximale 9 sectoren in gebruik.

Helemaal onder in de mast heeft Vodafone nog een multi-beam antenne hangen naar de binnenkant van het circuit, en een extra sectorantenne voor de omgeving achter het circuit.

Midden op het circuit staat de vaste zendmast. Daar is voor dit evenement weinig aan veranderd. Vodafone heeft een 6-sector multi-beam antenne naar de hoofdtribune bij het start/finish gebied gericht. Met twee lagere multi-beam antennes richten ze op de tribunes midden op het circuit, en naar de oostelijke bochten. T-Mobile gebruikt in deze mast ook twee multi-beam antennes om de middelste tribunes te voorzien van een mobiel signaal. KPN heeft hier een lichte setup hangen, waarop de hoge frequentiebanden voor het F1 weekend zijn uitgeschakeld. Alleen 2G lijkt aan te staan op deze locatie.

Ik had persoonlijk niet verwacht dat de providers zo veel extra capaciteit uit zouden rollen, maar als je de totale netwerkopbouw bekijkt ziet het er logisch uit. T-Mobile heeft duidelijk de meeste sectoren rond het circuit hangen, maar ze hebben ook ruim meer data te verwerken dan de andere providers. Het wordt ongetwijfeld een mooie eerste editie van de F1 in Zandvoort.

Ben je op locatie en heb je foto's? Deel ze met ons via het Antenneforum, of via E-Mail. Vragen zijn natuurlijk ook altijd welkom op het forum.