KPN heeft een contract afgesloten met Ericsson voor de bouw en implementatie van het nieuwe 5G corenetwerk. Aan het einde van 2020 wordt begonnen met de bouw van dit netwerk en het contract duurt in ieder geval vijf jaar.
Op dit moment wordt in Nederland 5G aangeboden op basis van de oude 4G corenetwerken. De gNodeB, het apparaat wat alle verwerking voor de zendmast doet, heeft een echte 5G verbinding met je telefoon, maar deze gNodeB praat aan de achterkant met het 4G corenetwerk. Dit is een compatibaliteitslaag ingebouwd in het protocol waardoor gefaseerd een 5G netwerk kan worden opgebouwd. Een soortgelijke compatibaliteitslaag werd vroeger ook gebruikt bij de overgang van 3G naar 4G.
Door het opzetten van een 5G-corenetwerk kan gebruik worden gemaakt van alle functionele voordelen die 5G biedt, waaronder hogere snelheid en lagere ping. Ook wordt hiermee ondersteuning voor network slicing mogelijk, waarbij het netwerk kan worden opgedeeld in meerdere 'subnetwerken' met verschillende garanties op snelheid en beschikbaarheid. Het huidige 4G netwerk zal met een soortgelijke compatibaliteitslaag als hierboven is beschreven worden verbonden met het 5G corenetwerk, waardoor alle technieken goed kunnen samenwerken.
De ingebruikname van een 5G-corenetwerk stelt KPN ook in staat om standalone 5G aan te gaan bieden, waarbij de telefoons geen secundaire 4G verbinding meer nodig hebben om met 5G te kunnen verbinden. Dit kan de dekking van het 5G netwerk flink verbeteren. Deze ontwikkeling betekent echter nog niet dat non-standalone 5G meteen zal verdwijnen, omdat beide technieken naast elkaar kunnen worden gebruikt.
Ericsson zal voor KPN het corenetwerk gaan leveren. De apparatuur bij de zendmasten van KPN wordt geleverd door Huawei. Er is op dit moment geen informatie gegeven over de geschatte duur van dit project. Eind dit jaar wordt begonnen met de bouw van het corenetwerk en onze verwachting is dat dit zeker tot de tweede helft van 2021 zal duren.