Vodafone activeert de eerste 700MHz locaties


Door de frequentieveiling in 2020 hebben alle providers in Nederland een eigen blokje spectrum in de 700MHz band gekregen voor de uitbereiding van de mobiele netwerken. Van KPN en T-Mobile was al bekend dat ze respectievelijk 1 en 2 jaar bezig waren met het plaatsen van zenders voor deze nieuwe frequentieband. KPN en T-Mobile hebben deze band daarom na de frequentieveiling vrijwel direct geactiveerd op 5G, waardoor hun 5G netwerken enige snelheidswinst kunnen leveren ten opzichte van 4G.

Bij Vodafone werd deze nieuwe band niet meteen ingezet. Doordat Vodafone gebruikmaakt van DSS voor 5G kunnen ze al in een groot deel van het land 5G aanbieden zonder de inzet van een nieuwe frequentieband. Hierdoor is de snelheidswinst op 5G minimaal. De optimalisaties die 5G met zich meebrengt worden grotendeels teniet gedaan door de overhead van DSS.

We trokken eerder al de conclusie dat Vodafone op de 700MHz band initieel waarschijnlijk 4G zal gaan aanbieden, of een DSS combinatie met 4G en 5G tegelijk. Met non-standalone 5G kunnen telefoons maar 1 5G-frequentieband tegelijk gebruiken. Daarom heeft het voor Vodafone geen voordeel om 2 5G banden tegelijk in te zetten, tenzij ze al klaar zijn voor standalone 5G.

Sinds de zomer heb ik in het land een grote hoeveelheid zendmasten bezocht, en nergens waren sporen te vinden van de uitrol van 700MHz bij Vodafone. Zelfs nieuw gebouwde masten kregen geen 700MHz. In sommige gevallen worden wel al grote antennes geplaatst met 3 low-band poorten. Voor 700MHz, 800MHz en 900MHz. Alleen voor de laatste twee frequentiebanden zwaren hier zenders aanwezig, waarbij later zenders voor 700MHz kunnen worden bijgeplaatst.

Thuis zet ik af en toe mijn telefoon vast op bepaalde frequentiebanden om te kijken of er in de omgeving van Emmen iets is veranderd. Tot mijn verbazing pikte mijn telefoon gisteravond een werkend 700MHz 4G signaal op. Het lukte zelfs om data over deze verbinding te versturen en ontvangen. Het gaat om de enige zendmast in Emmen die het volle pakket heeft voor Vodafone. Inclusief 2600MHz dus.

Ik ben vanmorgen bij de mast gaan kijken en daar blijkt inderdaad een en ander veranderd te zijn. Deze mast was sinds 2 jaar al de zwaarst uitgevoerde Vodafone mast in Emmen. De frequenties 800MHz, 900MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz zijn hier aanwezig. 1800MHz en 2600MHz worden uitgezonden in een 4x4 Mimo configuratie. De lage banden (800MHz en 900MHz) komen via de oude feeders vanaf de grond.

De zelfde antennes als voorheen hangen nog in de mast. Dit is een Huawei antenne met 4 low-band poorten en 4 high-band poorten. In de mast is geen extra zender geplaatst en ook zijn geen extra combiners te zien ten opzichte van vroeger. Alle 4 low-band poorten gaan met feeders direct naar de grond toe.

De antennes van de Vodafone mast waar 700MHz is geactiveerdDe antennes van de Vodafone mast waar 700MHz is geactiveerd

Omdat in de mast geen veranderingen te zien zijn moeten de nieuwe zenders op de grond staan. Dit is ook logisch omdat de feeders voor de lage banden naar de grond lopen.

Bij de mast blijkt dat inderdaad nieuwe zenders zijn geplaatst naast de kast.

Nieuwe zenders voor 700MHz, 800MHz en 900MHzNieuwe zenders voor 700MHz, 800MHz en 900MHz

In de foto hierboven is te zien dat naast de kast drie nieuwe zenders zijn geplaatst, namelijk de Ericsson Radio 2460, die vrij recent is toegevoegd aan het aanbod van Ericsson. De buitenste twee poorten zenden 800MHz en 900MHz. De binnenste twee poorten zenden 700MHz. Het ontvangen voor alle frequentiebanden gebeurt op alle poorten. Daarmee is dit dus een 2T4R configuratie. Deze configuratie wordt ook door KPN en T-Mobile gebruikt. Door de dubbele hoeveelheid ontvangstkanalen wordt de gevoeligheid voor uploadsignalen verbeterd op plekken waar het signaal anders veel slechter zou zijn.

Op dit moment heeft Vodafone alleen 4G actief op 700MHz. Deze nieuwe zenders ondersteunen ook 5G op alle frequentiebanden, dus dat kan later worden ingeschakeld als dat nodig is. De verdere uitrolstrategie van deze band is nog onbekend. Op CellMapper en in de aangeleverde NetMonster gegevens is behalve deze mast nog geen enkele 700MHz mast te vinden. We zullen de komende periode dus af moeten wachten om te zien waar Vodafone deze nieuwe frequentieband uitrolt.

De gekozen strategie is interessant. Op meerdere plekken in het land is te zien dat Vodafone antennes uitrolt met 6 lage poorten, voor 3 lage banden. Dat geeft aan dat het initiele idee was om een losse 2T2R zender te gebruiken voor alle lage banden. Als de strategie van een gecombineerde 2T4R zender meteen al bekend was hadden ze 2 lage poorten ingeruild voor 2 extra hoge poorten, voor extra ruimte voor 2100MHz of 1400MHz. De toekomst moet dus uitwijzen of we op alle locaties gecombineerde 2T4R zenders gaan zien, of dat er nog een andere mogelijke layout komt.

De laatste Antenneregister en Antennekaart update van Vodafone is inmiddels al meer dan een maand geleden. De kans is dus groot dat we na de jaarwisseling vrij snel een nieuwe update krijgen, waarin ook de eerste 700MHz locaties actief zijn.

Heb je zelf ook al een 700MHz locatie gespot? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel, via Twitter of op het Antenneforum.

Reacties

Reageer