De Nederlandse mobiele netwerken hebben gemiddeld genomen veel meer capaciteit dan je in het buitenland zult vinden. Practisch overal in Nederland kun je snelheden boven de 100Mbps halen. Toch zijn er soms situaties waar zo veel mensen bij elkaar komen dat onze mobiele netwerken het niet meer aankunnen. Als dit regelmatig gebeurt op een bepaalde plek kunnen hier extra masten voor worden geplaatst, maar soms duren deze grote bijeenkomsten maar een aantal dagen. Een voorbeeld hiervan zijn festivals.
Je hebt langs de rand van een groot festivalterrein vast al eens één of meerdere tijdelijke zendmasten zien staan. Deze worden steeds belangrijker door de grote hoeveelheid data die gebruikt wordt. De meeste providers kiezen ervoor om tijdelijk een extra mast te plaatsten om de data af te kunnen handelen. Hiervoor wordt één of meerdere vrachtwagens aan apparatuur geplaatst met een agreggaat voor de stroomvoorziening. Op een andere zendmast in de buurt waar glasvezel aanwezig is wordt een tijdelijke straalverbinding opgehangen om de verbinding voor de tijdelijke mast te regelen. Dit kan een complexe en dure klus zijn om voor een paar dagen durend festival te regelen.
Toch zijn er uitzonderingen waarbij het goedkoper of handiger is om het vaste netwerk bij zo'n festivalterrein flink uit te breiden. T-Mobile heeft in 2020 bij een aantal festivalterreinen flinke verzwaringen uitgevoerd om geen tijdelijke masten te hoeven plaatsen. Een aantal voorbeelden zijn het Pinkpopterrein in Landgraaf, Bospop bij Weert, het festivalterrein bij Walibi waar o.a. Lowlands gehouden wordt, het Havenpark in Amsterdam en het terrein van de Zwarte Cross bij Lichtenvoorde. Deze laatste is in Januari de mast van de maand.
Zoals je in de foto hierboven kunt zien staat er een zendmast midden op het festivalterrein waar jaarlijks de Zwarte Cross wordt gehouden. Eigenlijk alle grasvelden rond de groene stip worden gebruikt voor het festival. Op de Antennekaart was te zien dat T-Mobile een nieuwe installatie in deze mast heeft gehangen. Door de grote hoeveelheid sectoren en de grote drukte bij dit festivalterrein was ik benieuwd hoe deze installatie eruit ziet. Daarom ben ik in December al afgereisd naar Lichtenvoorde om de situatie te bekijken.
Op locatie aangekomen trof ik deze zendmast aan.
Van onder naar boven hangt hier Tele2, T-Mobile en KPN. Bovenop de mast staat nog een antenne voor het LoRa netwerk van KPN. Het valt meteen op dat T-Mobile in deze mast maar liefst 3 multi-beam antennes heeft hangen. Dit lijkt op het eerste oog op hetzelfde model als bij de mast van de maand van December, het Circuit in Zandvoort. In zo'n multi-beam antenne zitten zes sectoren van 15 graden breed. In totaal kan deze dus een gebied van 90 graden bedekken. Een reguliere zendmast heeft 3 sectoren van 120 graden. Door met kleine sectoren te werken kan de capaciteit goed worden verdeeld over het hele festivalterrein.
Een vraag die vorige maand veel binnenkwam was 'Hoe ziet deze mast er op de grond uit?'. Bij de mast in Zandvoort kon ik helaas de apparatuur op de grond niet zien, maar dat is hier anders. Gewapend met verrekijker en camera klom ik door de bosjes om de situatie van dichtbij te bekijken. Daar trof ik het volgende:
Wie denkt dat dit al veel apparatuur is heeft de andere kant nog niet gezien. Daar komen we zo. Eerst een korte beschrijving van wat je hier ziet. Links staan 3 kasten met de basebandapparatuur erin. Rechts daarvan hangen een aantal zenders. Elke horizontale rij is op een eigen kast aangesloten. De bovenste 6 zijn dus op de linker kast aangesloten, de middelste 4 op de middelste kast, en de onderste 6 op de rechter kast. Elke rij zenders heeft 3 Huawei RRU5909 zenders voor 1800MHz (2T2R) en 3 Huawei RRU5909 zenders voor 2100MHz (2T2R). Het signaal uit deze zenders wordt gecombineerd met combiners, die rechts op de foto te zien zijn. Ook zie je dat de combiners 3 poorten hebben, maar er maar 2 in gebruik zijn. Dat kan een hint zijn dat er in de toekomst misschien nog 2600MHz FDD (b7) wordt toegevoegd.
Elke kast heeft dus 6 zenders en is daarmee goed voor 3 sectoren. Dat is vergelijkbaar met een 'normale' zendmast. De basebands die T-Mobile gebruikt hebben genoeg capaciteit om meer dan 3 sectoren aan te sturen, maar nu kan de configuratie van elke kast gelijk worden gehouden aan een normale zendmast. Dat vermindert de kans op fouten. In feite is deze installatie 6 normale zendmasten in 1 qua apparatuur en layout.
De middelste rij heeft geen zes zenders maar vier. Dit is daarom goed voor maar twee sectoren. Ook deze kast zendt gewoon drie sectoren, er hangt namelijk nog een vierde antenne in de mast voor het bosgebied. Die is op deze kast aangesloten.
Aan de andere kant een vergelijkbare opstelling.
Deze kant is vergelijkbaar met de andere kant. 3 kasten met 3 sectoren per stuk. Aan deze kant hangt dus apparatuur voor 9 sectoren en aan de voorkant voor 8 sectoren, wat in totaal 17 is. In de mast hangen 3 multi-beam antennes van 6 sectoren per stuk. In totaal dus 18 sectoren waarvan eentje niet in gebruik is, dat komt dus ook uit op 17.
Alle zenders zijn met twee glasvezelverbindingen aangesloten op de basebands. Normaal is 1 kabel genoeg voor zo'n zender die maar een enkele frequentie uitzendt. De exacte reden is onbekend, maar waarschijnlijk is dit voor extra bandbreedte, of een stukje redundantie.
Het festivalseizoen kan dan misschien nog wel even op zich laten wachten met de huidige coronamaatregelen, maar met de voorbereidingen die T-Mobile treft op meerdere festivallocaties in het land zijn ze klaar voor alle drukte die weer komen gaat.
T-Mobile laat bij dit soort festivallocaties nog geen echte 5G strategie zien. Er is alleen 700MHz aanwezig in het sector naar de bosrand, maar de multi-beam sectoren zijn niet voorzien van 700MHz. Toch ondersteunt alle apparatuur die hier hangt wel 5G en eventueel DSS. KPN gebruikt op een aantal plekken waar geen 700MHz dekking mogelijk is al DSS op 2100MHz om 5G te ondersteunen, iets wat T-Mobile niet doet. Maar gezien de overhead die DSS met zich mee brengt en het gebrek aan extra spectrum gaat 5G bij zo'n festivallocatie voorlopig nog zeker geen capaciteitsvoordeel bieden, en doet het niet veel meer dan alleen het tonen van het 5G icoontje.
Tot zover alweer de mast van de maand van Januari 2021. Heb je suggesties voor een mast of heb je vragen over dingen die je hebt gelezen? Stel de vragen gerust op het Antenneforum.