In September van het vorige jaar deelde ik als eerste artikel op antennekaart.nl de 5G uitrolstrategie van T-Mobile. Inmiddels zijn we een half jaar later, is de integratie van het Tele 2 netwerk in volle gang en is de vraag naar capaciteit flink toegenomen. Ook staat de komende multibandveiling voor 5G gepland voor het komende kwartaal. Reden genoeg voor een update.
Halverwege December 2019 verschoof T-Mobile onverwachts zijn primaire 4G carrier van 1860MHz naar 1865MHz. Hiervoor hebben ze in de laatste zomer al een deel van het 2G-spectrum in deze band uitgeschakeld. Hierdoor kwam een aaneengesloten blok van 10MHz vrij in de 1800MHz band. Meteen was duidelijk dat T-Mobile dit doet om uiteindelijk op deze 10MHz ook een 4G carrier toe te voegen. Na vragen aan de klantenservice en persvoorlichters van T-Mobile konden we helaas geen informatie vinden over de planning hiervan, dus het was afwachten.
Het wachten duurde niet heel lang. Halverwege Januari kwamen de eerste berichten uit Limburg en Zeeland van een nieuwe 4G carrier op 1850.6MHz. De plaatsing van deze band is nogal vreemd. Deze band is namelijk 0.6MHz hoger dan je zal verwachten. Dit overlapt niet met de grote 1800MHz carrier omdat er 10% guard band tussen zit om storingen te voorkomen. Om wel 2G aan te kunnen blijven bieden heeft T-Mobile ook 3G op de 900MHz band uitgeschakeld, om hierop 2G aan te kunnen bieden. Hierdoor is de 3G-dekking slecht verminderd. Om te voorkomen dat telefoons heel snel terugschakelen naar 2G zijn de drempelwaardes veranderd waardoor telefoons langer op 4G kunnen blijven hangen.
Na ongeveer anderhalve maand tijd waren deze veranderingen in bijna heel Nederland actief. Tijdens de uitschakeling van het Tele 2 netwerk is deze extra 4G ruimte een welkome toevoeging om de extra gebruikers op te vangen.
Dat brengt ons meteen tot de kern van deze post. T-Mobile is druk bezig oude Tele 2 locaties uit te schakelen en om te bouwen met eigen apparatuur voor het eigen netwerk. Tegen het einde van 2019 leek de ombouw van het T-Mobile netwerk een beetje te zijn vertraagd, maar na de jaarwisseling ging deze weer heel hard verder.
Begin Februari spotte ik naast Zwolle toevallig een oud-Tele2 locatie die was omgebouwd naar T-Mobile. Deze was op dat moment nog niet actief, maar mij viel wel meteen op dat deze locatie anders is dan anderen. Zie onderstaande foto.
Een van de dingen die meteen opvalt aan deze locatie is dat er niet zoals gebruikelijk 3 RRUs achter de antennes hangen. Er hangen maar 2. Dat betekent niet dat T-Mobile heeft ingeleverd op capaciteit. In tegendeel. Beide RRUs zijn gecombineerde RRUs met meerdere frequenties. Met deze twee RRUs kan T-Mobile uitzenden op 700MHz, 800MHz, 900MHz, 1800MHz en 2100MHz. Daarbij zijn de lage frequenties in een 2T4R-configuratie, en de hoge frequenties in een 4T4R-configuratie. 4T4R betekent dat er met 4 antennes tegelijk wordt gezonden en ontvangen. Voor telefoons die 4x4Mimo ondersteunen betekent dit een verdubbeling in de maximale theoretische snelheid. Zie de onderstaande tabel
Frequentieband | RRU Type | Configuratie | Inzet |
---|---|---|---|
700MHz 800MHz 900MHz |
RRU5509t |
2T4R 2T4R 2T4R |
5G (Toekomst) 4G (Toekomst) 2G/3G/4G |
1800MHz 2100MHz |
RRU5502 |
4T4R 4T4R |
4G 3G/4G |
Naast de nieuwe RRU configuratie is er nog iets bijzonders aan deze locatie: De aansluitingen onderop de antennes. Zo zie je bijvoorbeeld aan de voorkant nog 4 poorten vrij. Deze poorten ondersteunen de 2600MHz band die bij Tele 2 vrij gaat komen. Hiermee kan T-Mobile dus later een RRU bijhangen voor 4T4R 2600MHz.
Daarnaast zijn ook nog 4 dikke aansluitingen midden onder de antenne te zien. Dit zijn clusterpoorten, die we bij de nieuwe KPN Huawei locaties ook al hebben gezien. Een set van twee van deze clusterpoorten ondersteunt een 8T8R configuratie. Er zijn dus twee van deze sets aanwezig. Beide sets ondersteunen de 2600MHz en de 3500MHz band. Het lijkt mij dus niet meer dan logisch dat T-Mobile via deze poorten op drukkere locaties 2600MHz TDD en later ook 3500MHz gaat bijprikken in een 8T8R configuratie voor een enorme 5G capaciteit.
Een aantal dagen later heb ik deze locatie opnieuw bezocht. Opvallend was dat ik geen CA kreeg en alleen op 1800MHz verbonden was. Mijn telefoon verbond met geen mogelijkheid met 900MHz of 2100MHz. Dit wordt later waarschijnlijk verholpen.
Deze locatie is heel erg rustig qua netwerkbelasting, en dat is een goed teken. Dit betekent dat T-Mobile in de toekomst alle nieuwe locaties in ieder geval gaat uitrusten met 4T4R 1800MHz en 2100MHz, wat een verdubbeling in de capaciteit kan betekenen.
Een week later spotte ik in Hardenberg een soortgelijke locatie. Dit was een van de nieuwste Tele 2 locaties, geplaatst in Januari 2019. Nu na een jaar alweer omgebouwd naar T-Mobile. Bij deze locatie dezelfde setup met 2 RRUs met gecombineerde frequenties. In deze antennes alleen geen clusterpoorten. Waarschijnlijk is dit een ouder model die ze nog hadden liggen. Bij deze is namelijk naast de antenne ruimte voor het bijplaatsten van een of twee extra antennes (hierover straks meer).
In het dagelijkse leven werk ik als softwareontwikkelaar bij een ICT-bedrijf in Zwolle. Ik ging voorheen voornamelijk met het openbaar vervoer. Je wordt dan geconfronteerd met grote drukte in de spits. Een van de plekken waar dit duidelijk merkbaar was op het mobiele netwerk was het station in Zwolle. Aan een gebouw naast het station hingen antennes, waarvan een sector pal op het station was gericht. Deze had het in de spits duidelijk zwaar, want ik werd dagelijks als primaire band naar 2100MHz gezet, in extreme gevallen zelfs alleen op band 38 2600MHz, zonder CA.
Tot mijn grote verbazing waren deze antennes aan het begin van November verdwenen zonder enig spoor van een vervanging. Hierdoor raakte het netwerk in de spits zwaar overbelast. De vraag was niet of, maar wanneer er een vervanging zou komen.
Vandaag besloot ik om na de vrijdagmiddagborrel nog maar even te gaan kijken bij het station, net zoals elke week. Vandaag hingen er nieuwe antennes in de zendmast op het politiebureau. Deze antennes zijn weer van een compleet nieuw type die bij T-Mobile nog nooit gezien zijn. Ik heb helaas nog geen hele goede foto's kunnen maken, deze komen later. Zie hieronder een foto.
Oplettende kijkers zien vast dat dit dezelfde antennes zijn als wat KPN uitrolt op de aller zwaarste Huawei locaties, en dat is niet voor niks. Deze enorme stukken blik hebben namelijk 20 coax-poorten, en een ingebouwde 8T8R zender voor 1800MHz. Van deze 20 poorten zijn 4 voor de lage frequenties. Deze zijn gevuld met een RRU5509t voor 700MHz/800MHz/900MHz in een 2T4R configuratie. De overige 16 poorten zijn vrij voor mid-band frequenties. Hier kunnen in de toekomst band 7 of 38 2600MHz worden ingeprikt of de nieuwe 1400MHz frequentieband. Op dit moment zijn maar 2 van deze poorten in gebruik voor 2100MHz in een simpele 2T2R configuratie.
Opvallend is dat T-Mobile zelfs voor een locatie zo zwaar belast als deze geen 2600MHz TDD toevoegt, terwijl dit hier vroeger wel heeft gehangen. Dat is in ieder geval een teken dat ze enorm veel capaciteit hebben op alleen al de 1800MHz band, door de 8T8R configuratie en 30MHz aan spectrum, maar kan ook betekenen dat ze in de nabije toekomst 2600MHz TDD met massive-mimo antennes gaan doen, net als KPN.
Daarmee kom ik tot het einde van deze update voor T-Mobile. Het is een interessant netwerk met hele interessante ontwikkelingen. Ik ben erg benieuwd wanneer we het eerste Tele 2 2600MHz spectrum live gaan zien op het T-Mobile netwerk. Tot die tijd moeten we het doen met de nieuwe locaties. Heb je vragen of opmerkingen op basis van deze post? Reageer vooral onder deze post of op antenneforum.nl.