Nieuwe Vodafone layout - Mast van de maand Maart 2021


We hebben al vaker de strategie van de verschillende providers vergeleken met elkaar. Waar KPN en T-Mobile vrijwel overal een paar standaardlayouts gebruiken voor de ombouw of nieuwbouw kijkt Vodafone veel meer per locatie wat ze nodig hebben. Daardoor krijg je veel meer een wildgroei aan combinaties en frequenties dan wat je bij KPN of T-Mobile ziet. Nog minder dan een jaar geleden plaatste Vodafone nog een aantal locaties met alleen 800MHz voor 4G. Later werd de standaard om er minimaal ook 1800MHz bij uit te rollen, en soms zelfs 2100MHz. Vergeleken met T-Mobile en KPN blijft Vodafone in dit opzicht achter, omdat deze providers nu overal 4x4 Mimo op 1800MHz en 2100MHz uitrollen en ook overal 700MHz hebben. Het gebrek aan 700MHz zorgt ervoor dat Vodafone nu al de basislaag voor 5G mist die T-Mobile en KPN wel hebben. Toch lijkt het erop dat Vodafone nu een nieuwe strategie heeft gekozen voor de nieuw te bouwen locaties.

Vanaf 28 Juli 2022 geldt voor alle providers de verplichting om 90% van de tijd minimaal 8 Mbps kunnen leveren op 98% van het oppervlak van Nederland. Vooral in het buitengebied moeten hiervoor een aantal gaten worden opgevuld. Op het forum werd door een aantal oplettende leden geconstateerd dat Vodafone ineens opvallend veel nieuwe masten gaat plaatsen in het buitengebied in Drenthe. Een voorbeeld hiervan is langs de N381 bij Witteveen. Deze mast is in Maart de mast van de maand.

Van oorsprong waren T-Mobile en Tele 2 de enige providers met 4G apparatuur in deze mast. KPN had daarnaast ook nog oude 3G-only antennes in deze mast hangen. De ombouw hiervan naar een nieuwe KPN Huawei setup was de reden dat deze mast mijn aandacht trok. Maar na een week hingen er niet 1 maar 2 lagen nieuwe antennes in deze mast. Onder de mast stond inderdaad ook een nieuwe Vodafone kast, maar de antennes waren duidelijk nog niet aangesloten.

De nieuwe Vodafone kast onder de zendmastDe nieuwe Vodafone kast onder de zendmast

In de gegraven kuil naast de nieuwe KPN kast is duidelijk te zien dat de glasvezeklabel is geraakt tijdens het onderhoud en deze op een tijdelijke manier was aangesloten in afwachting op betere reparatie. Maar we zijn hier niet voor KPN maar voor Vodafone. Er wordt gebruik gemaakt van antennes die ik Vodafone nog niet heb zien gebruiken. Per antenne hangen drie RRUs, zoals je op de foto hieronder kunt zien.

Nieuwe antennes van VodafoneNieuwe antennes van Vodafone

De antennes die Vodafone hier gebruikt kennen we al. Het is de ASI4518R36v06 die T-Mobile ook al sinds 2018 standaard uitrolt. Deze heeft 2 antenne arrays voor de lage banden (690-960MHz) en 4 antenne arrays voor de hoge banden (2x 1427-2690 en 2x 1695-2690). Het kleine kastje is een doosje voor de glasvezelkabels. Vodafone maakt hier gebruik van multi-fibers, een enkele glasvezelkabel naar de grond met meerdere vezels erin. Hierdoor hoeft nog maar 1 glasvezelkabel per sector getrokken te worden.

We zien hier 3 RRUs achter de antenne hangen. Omdat deze mast nog niet uitzendt kunnen we niet in de lucht kijken wat voor signalen we oppikken. Toch is de layout wel te verklaren. De bovenste RRU is voor 700MHz, 800MHz en 900MHz in een 2T4R configuratie. Deze kwamen we niet al te lang geleden voor het eerst tegen bij Vodafone. De RRU daaronder is ook een relatief nieuwe in het aanbod van Ericsson, namelijk een gecombineerde 1800MHz en 2100MHz zender in een 4T4R configuratie. De laatste en onderste is voor 1400MHz. De exacte layout is als volgt:

Frequentieband RRU Type Configuratie Inzet
700MHz
800MHz
900MHz
Ericsson Radio 2460 2T4R
2T4R
2T4R
4G
4G
2G
1400MHz Ericsson Radio 2012 2T 4G
1800MHz
2100MHz
Ericsson Radio 4480 4T4R
4T4R
4G
4G

Deze nieuwe layout is interessant voor Vodafone. Deze mast staat op een erg drukke locatie, maar wel in landelijk gebied. Vodafone gebruikte in het verleden alleen 4T4R voor 1800MHz en 2100MHz in gebieden waar het relatief druk is. Nu lijkt 4T4R de standaard te zijn geworden voor de rustigere gebieden. De toevoeging van 1400MHz is ook erg fijn om extra snelheid te geven op plekken waar de dekking slecht is.

Inmiddels is in de laatste Antennekaart update bij Veendam een locatie geactiveerd met exact dezelfde layout. Dit geeft hoop dat dit de nieuwe standaardlayout is voor Vodafone in het buitengebied. Inmiddels staan er al zeker 5 nieuwe locaties gepland in het buitengebied in Drenthe, waar vermoedelijk overal deze layout komt te hangen.

Deze nieuwe locatie bij Witteveen staat helaas nog steeds niet aan. Er staat geen straalverbinding op de kaart, dus waarschijnlijk is het wachten op een aansluiting op het glasvezelnetwerk van VodafoneZiggo.

Tot zover de mast van de maand van Maart. Suggesties en vragen zijn zoals gebruikelijk welkom op het forum en in de reacties onder dit artikel.

Reacties

Reageer