Noorderbreedte Harderwijk - Mast van de maand Juli 2021


Wij schrijven regelmatig over nieuwe locaties van de providers, maar een locatie die nu nieuw is en misschien zelfs een belangrijk verdeelpunt voor de omgeving is kan over een maand wel weg zijn. Vooral bij daklocaties worden contracten soms niet verlengd waardoor de providers een andere plek moeten vinden voor de apparatuur. Deze maand zijn we aan de noorderbreedte in Harderwijk, waar T-Mobile en Vodafone hebben moeten verhuizen. Dit geeft ons meteen de kans om te zien of er nieuwe ontwikkelingen zijn in de standaard layouts.

We hebben het over deze locaties. T-Mobile en Vodafone staan al jaren op de flat aan de Bachdreef. Beide providers hebben hier een glasvezelaansluiting en gebruiken dit dak voor straalverbindingen naar meerdere locaties in de omgeving. Het is een redelijk druk gebied met een paar woonwijken en een drukke snelweg. T-Mobile heeft daarom bijna de zwaarste configuratie, met actieve antennes voor 1800MHz, en 2600MHz TDD en FDD in alle sectoren. Toch wil de eigenaar van de flat waarschijnlijk dat de providers vertrekken. Rijdend over de A28 zag ik dat de KPN mast aan de Noorderbreedte extra antennes had gekregen. Deze mast is al jaren in gebruik door KPN, en ook Tele2 heeft op deze locatie gehangen. Omdat dit nieuw is heb ik de afslag genomen om te kijken wat het was.

Bovenin de mast hangt al een paar maanden een type 2 KPN Huawei setup, waar je hier alles over kunt lezen.

KPN Type 2 Huawei locatie boven in de zendmast.KPN Type 2 Huawei locatie boven in de zendmast.

Onder de KPN antennes hangt T-Mobile. Toen ik deze locatie tegenkwam was de 2600MHz FDD uitrol nog maar net begonnen. Ik had dus nog amper locaties gezien waar deze nieuwe band aanwezig is. Ik kwam de welbekende antennes met 2 sets clusterpoorten tegen. Per sector hingen 4 RRUs. De site ziet er als volgt uit.

Nieuwe T-Mobile locatie aan de noorderbreedte.Nieuwe T-Mobile locatie aan de noorderbreedte.

Het was begin April toen ik deze locatie tegenkwam. Voor dat moment was dit een vrij unieke locatie. Voor de lage banden hangt hier de gebruikelijke Huawei RRU5509t. Vervolgens hangt er een 4T4R RRU voor 1800MHz en 2100MHz. De kleine RRU is voor 2600MHz FDD in een 4T4R configuratie. De laatste is een 8T8R RRU voor 2600MHz TDD, die via jumperkabels aansluit op een paar van de clusterpoorten. De andere clusterpoorten zijn vrij om in de toekomst 3500MHz 8T8R toe te voegen. Op dit moment was T-Mobile nog niet bezig met de 1400MHz uitrol, die band ontbreekt hier dus. Je ziet op de foto ook een straalverbinding hangen. Dit is een wat oudere Ericsson Minilink, die de limiterende factor zal zijn in de snelheid van deze mast. De kans is groot dat hier in de toekomst een 80GHz straalverbinding bij komt hangen, die meerdere gigabits aankan. Het aansluiten op glasvezel is natuurlijk ook een optie.

Het is wel opvallend dat de oude locatie actieve antennes had en deze niet. Nu verschilt de capaciteit van de actieve antennes voor 4G weinig, omdat T-Mobile op deze band nog geen 8x8 Mimo en beamforming gebruikt, wat juist de kracht is van deze antennes. Effectief gebruiken ze de actieve antennes dus voor 4x4 Mimo, iets wat nu ook met de 4T4R RRU kan voor 1800MHz en 2100MHz. Mogelijk biedt de nieuwe 2600MHz band ook genoeg extra capaciteit.

Halverwege Juni reed ik weer door Harderwijk over de A28, toen ik nog een extra laag antennes zag hangen. Bij mijn eerste bezoek bij deze mast was ik vergeten foto's te maken, dus je hebt op de foto hierboven de extra antennes al kunnen zien. Vodafone gaat dus ook verhuizen naar deze mast.

Nieuwe Vodafone antennes onderin de mast.Nieuwe Vodafone antennes onderin de mast.

De gekozen layout voor Vodafone verbaast mij een beetje. Inmiddels plaatst Vodafone vrijwel standaard een nieuwe gecombineerde RRU voor 700MHz, 800MHz en 900MHz. Maar op deze locatie kiezen ze nog voor de oude oplossing, met een losse 2T2R RRU voor 800MHz en een 2T2R RRU voor 900MHz. De derde RRU voor elk sector is een gecombineerde 2T2R RRU voor 1800MHz en 2100MHz. De gebruikte antennes hebben 2 arrays voor de lage banden en 1 array voor de hoge banden. Dat betekent dat ze hier dus niks meer kunnen toevoegen zonder de antennes te vervangen. Op andere locaties wordt tegenwoordig al standaard een grotere antenne gebruikt. Ze nemen hier de layout van de oude locatie vrijwel letterlijk over, zonder extra capaciteit.

Op het moment dat ik hier was stond de oude T-Mobile locatie al uit en had de nieuwe het al overgenomen. De nieuwe Vodafone locatie doet het nog niet, dat signaal komt nog vanaf de oude locatie.

Het gaat vast niet lang meer duren voordat de apparatuur van de oude locatie wordt weggehaald. En we hebben sinds T-Mobile begin 2020 begon met dit nieuwe type antenne nog weinig locaties gezien waar ze volledig werden benut.

Dat was de mast van de maand Juli. Net als altijd zijn je suggesties en vragen meer dan welkom. We hebben inmiddels al weer een paar interessante locaties bezocht die we je in de volgende maanden graag laten zien.

Reacties

Reageer