De jaarlijkse Umlaut Connect (voorheen P3) test heeft in de eerste weken van 2022 weer plaatsgevonden. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd, waarbij KPN de winnaar is met 976 van de 1000 punten. Kort gevolgd door T-Mobile met een verschil van maar vier punten, namelijk 972 van de 1000. Vodafone sluit af met 938 punten, wat wereldwijd gezien nog steeds erg goed is.
De jaarlijkse benchmark bestaat uit meerdere componenten. Een drive-test waarbij meerdere auto's door het land rijden om diverse tests uit te voeren, een walk-test in grote steden, een test in treinen op belangrijkste trajecten, en ten slotte nog een crowd test waarbij in een periode vanaf Augustus 2021 tot Februari 2022 testdata is verzameld via telefoons van 112.509 gebruikers in het land. Dit laatste wordt gedaan door code toe te voegen aan bepaalde populaire apps in de app stores. De providers worden getest op kwaliteit van voice (telefoongesprekken) en data.
KPN en T-Mobile scoren even hoog op de voice test. Hierbij doet T-Mobile het iets beter in de drive-tests door steden, terwijl KPN het beter doet in drive-tests in dorpen. In alle situaties heeft T-Mobile de snelste setup-tijd van het telefoongesprek. Uit de data-test wordt duidelijk dat KPN in de steden net iets meer capaciteit te verdelen heeft, terwijl het T-Mobile netwerk in sommige categorieën net iets betrouwbaarder is. In de laatste categorie, de crowd test, wordt duidelijk dat T-Mobile de sterkste dekking heeft, kort gevolgd door Vodafone. Een verklaring hiervoor is de grotere hoeveelheid sites die deze operators hebben in dichtbevolkte gebieden. Wel is de dekking over het hele land van KPN beter volgens deze test.
Al met al wordt uit de Umlaut Connect test steeds duidelijker dat de Nederlandse netwerken erg aan elkaar gewaagd zijn, en dan met name KPN en T-Mobile. In de meeste categorieën zijn de verschillen maar minder dan één procentpunt. Vodafone scoort lager dan KPN en T-Mobile, maar doet het wereldwijd gezien nog steeds erg goed.
KPN heeft de laatste twee jaar enorm veel geïnvesteerd in het mobiele netwerk door alles om te bouwen naar Huawei. Daarbij zijn op de meeste plekken erg zware sites gebouwd. Je komt zelfs in het buitengebied nog regelmatig sites tegen met al het spectrum, inclusief 2600MHz (FDD en TDD). De echte strategie van 2600MHz TDD is hier nog vrij onduidelijk. Want ondanks dat KPN dit op veel sites uitrolt (met in de steden zelfs massive mimo antennes) zie je maar vrij zelden dat deze band wordt gebruikt op de telefoon, terwijl de TDD band wel dubbel zo groot is als de FDD band. Het enige moment dat de TDD band duidelijk groot is ingezet was met de Formule 1 in Zandvoort. Mogelijk is KPN nog aan het experimenteren met de grootschalige inzet van deze band en zullen we deze later vaker in actie zien, maar het is zonde om te zien dat KPN nu heel veel geld steekt in de uitrol van een frequentieband die vervolgens amper wordt gebruikt.
De grote overcapaciteit op het nieuwe KPN netwerk geeft de operator een duidelijk voordeel in de begindagen van het 5G-tijdperk. Toch is onze verwachting dat wanneer de ombouw naar het Huawei netwerk klaar is we vrij lange tijd amper upgrades zullen zien aan deze sites. De enige grote upgrade zal dan de toevoeging van het 3500MHz spectrum zijn. Dit terwijl T-Mobile veel selectiever is met de inzet van het spectrum, waar ze het alleen toevoegen op plekken waar het echt voordeel biedt. T-Mobile heeft wat spectrum betreft meer ruimte om te groeien, dus bestaat de kans dat deze operator de leiding in deze test in de nabije toekomst weer overneemt.
Vodafone is op dit moment ook een grote upgrade aan het doen, waarbij bestaande sites niet alleen worden geupgrade, maar ook veel nieuwe sites worden gebouwd. Het zal daarom interessant worden of Vodafone in de toekomst dichter bij KPN en T-Mobile zal scoren.
De volledige testuitslag van Umlaut lees je hier.