Zo zorgen de mobiele providers dat je bereikbaar blijft op festivals


Lage bassen dreunden eind Juni in de omgeving van Biddinghuizen. Het Defqon festival vond daar weer plaats, voor het eerst sinds 2019. Af en toe was de muziek goed hoorbaar in de nieuwe woning, wat afgelopen half jaar veel vrije tijd heeft gekost, waardoor de content op de site een beetje tegenviel. Maar dat project is inmiddels afgerond, dus het is weer tijd om de nieuwste ontwikkelingen in de telecomsector te delen. Sinds het begin van het festivalseizoen heb ik veel onderzoek gedaan naar hoe providers ervoor zorgen dat je bereikbaar blijft op een festival. De grote projecten op het vaste netwerk zijn inmiddels bekend en lopen mooi door. Maar op tijdelijke locaties voor festivals hebben we nog nooit uitgebreid ingezoomd. Voor 2022 hebben we zeker 2 jaar geen festivals gezien. 2 jaar waarin het dataverbruik flink toenam, en waarin het Tele2 netwerk werd afgebouwd. Mijn lijst met tijdelijke zendmasten op festivals van dit jaar bevat inmiddels bijna 150 locaties, en is waarschijnlijk nog niet eens compleet. Een groot deel hiervan werd verklapt door tijdelijke straalverbindingen. Van deze locaties hebben we een deel bezocht en bekeken. In dit artikel laten we jullie zien wat de ontwikkelingen zijn in de tijdelijke setups die providers gebruiken, en nemen we jullie mee naar een aantal festivals.

Het normale macronetwerk van de providers is meestal ontworpen op een bepaald aantal apparaten in een bepaald gebied. Op een gemiddeld festival lopen al snel enkele duizenden tot tientallen duizenden mensen rond. Het is dan niet gek dat dit teveel apparaten zijn voor het vaste netwerk. Er zijn grofweg 3 manieren om capaciteit op een mobiel netwerk te verhogen: meer spectrum, meer/kleinere cellen en het bouwen van meer sites. Bijplaatsen van spectrum op het vaste netwerk levert over het algemeen niet voldoende winst op. Daarom plaatsen providers bij de meeste festivals een tijdelijke zendmast. Deze zien er over het algemeen anders uit dan wat je gewend bent.

Verschillende antennes

Voor deze tijdelijke festivalmasten worden meestal speciale antennes gebruikt, namelijk multi-beam antennes. Een normale sectorantenne heeft een straalbreedte van rond de 65 graden. In een normale mast hangen meestal 3 van deze antennes, om dekking rondom te verzorgen. Maar als je een terrein hebt met heel veel mensen wil je het netwerk opdelen in zo klein mogelijke sectoren, om ervoor te zorgen dat je de bandbreedte met zo weinig mogelijk apparaten hoeft te delen. Daarom zie je providers op festivals vaak antennes gebruiken die 30 graden of 15 graden breed zenden. Een multi-beam antenne is een paneelantenne waar 5 of 6 sectoren van 15 graden in zitten. Daarmee kunnen deze antennes dus een gebied van in totaal 90 graden breed dekken. In de onderstaande foto kun je het bereik drie sectoren van een multi-beam antenne van Vodafone zien, op het TT-Circuit in Assen.

3 sectoren van een multi-beam antenne van Vodafone op het TT-Circuit in Assen.3 sectoren van een multi-beam antenne van Vodafone op het TT-Circuit in Assen.

Hierboven kun je duidelijk 3 stralen zien die uit een multi-beam antenne komen. De verschillende sectorbreedtes worden soms door elkaar gebruikt. Je ziet dan multi-beam antennes van 15 graden, antennes voor 30 graden breed en 'normale' sectorantennes die 65 graden breed zenden. De radioplanners van de providers kiezen dit op basis van de verwachte drukte in bepaalde gebieden. De multi-beam antennes zijn makkelijk te herkennen. Voor elk sector gaan twee kabels in de antenne. Soms worden bepaalde sectoren strategisch niet gebruikt.

Een multi-beam antenne van T-Mobile met 6 sectoren van 15 graden breed.Een multi-beam antenne van T-Mobile met 6 sectoren van 15 graden breed.

Het actieve netwerk

We gaan nu kijken naar de apparatuur die door elke provider wordt gebruikt, en eventuele ontwikkelingen hierin.

KPN

KPN is de eerste provider die we gaan bekijken. KPN is zijn netwerk druk aan het ombouwen van Ericsson naar Huawei. Voor de coronaperiode had KPN een metalen frame met daaraan 9 setjes RRUs. 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz. Deze werden via een combiner aangesloten op de antennes. KPN kon hierdoor per festivalcontainer dus 9 sectoren uitzenden. Voorheen waren deze festivalcontainers opgebouwd met Ericsson apparatuur. In 2020 heeft KPN deze festivalcontainers vernieuwd met Huawei apparatuur. De eerste opstelling hiervan was op de Formule 1 in 2021. Maar ik had zelf nog nooit een vernieuwde Huawei opstelling kunnen zien. Dat gaf dus extra motivatie om tijdens de opbouwperiode veel festivallocaties af te struinen om te zien hoe de techniek eruit ziet.

Begin Mei lukte het me om zo'n opstelling te bekijken. Elke festivalcontainer heeft nu 9 setjes 1800+2100MHz RRU's, en 9 setjes 2600MHz FDD RRU's. De signalen hieruit worden gecombineerd waardoor alle signalen samen de antenne in gaan. Daarnaast heeft KPN per festivalcontainer ruimte voor 1 2600MHz TDD massive mimo antenne. Aan het begin zette KPN op deze locaties 5G in op 2100MHz via DSS. Dit is al vrij snel uitgeschakeld na de eerste festivals.

Een festivalcontainer van KPN. Aan de voorkant 6 setjes RRU's, aan de achterkant nog 3 setjes.Een festivalcontainer van KPN. Aan de voorkant 6 setjes RRU's, aan de achterkant nog 3 setjes.

KPN heeft sinds het begin van het seizoen ook zonnepannelen geplaatst op hun festivalcontainers. Deze kunnen de accu's in de kast rechtstreeks opladen waardoor minder stroom uit de aggregaat hoeft te worden gebruikt. Het geeft ook wat extra betrouwbaarheid wanneer de spanning onverwacht wegvalt. Bij een aantal festivals waar KPN de basisinfrastructuur voor de andere providers regelt is ook gebruik gemaakt van een nieuwer type aggregaat, die primair uit zonne energie levert, maar kan terugvallen op een dieselaggregaat wanneer er te weinig zon is.

Een tijdelijke zendmast moet natuurlijk verbonden worden met de rest van het netwerk. Meestal worden hiervoor straalverbindingen gebruikt die verbinden naar een andere site. Alle providers gebruiken hiervoor Huawei RTN380 verbindingen. Deze werken op een frequentie van 80GHz met een kanaal van 750MHz breed en 4096QAM modulatie. Hierdoor kunnen de providers meerdere gigabits over de straalverbinding sturen. Meestal genoeg voor een tijdelijke mast. Maar KPN heeft de luxe van een gigantische hoeveelheid glasvezel in de grond. Daarom heeft KPN bij een flink aantal festivallocaties een glasvezelkast geplaatst op de plek waar de tijdelijke mast komt te staan. KPN hoeft hier dan niet te vertrouwen op straalverbindingen, maar kan rechtstreeks in het netwerk inprikken op een 10Gbps glasvezelverbinding.

Glasvezelkast voor KPN, waar een tijdelijke zendmast op kan worden aangesloten. Deze staat in Alkmaar in de buurt van het AZ-Stadion, en wordt gebruikt voor het jaarlijkse koningsdagfestival op de parkeerplaats.Glasvezelkast voor KPN, waar een tijdelijke zendmast op kan worden aangesloten. Deze staat in Alkmaar in de buurt van het AZ-Stadion, en wordt gebruikt voor het jaarlijkse koningsdagfestival op de parkeerplaats.

KPN is eigenlijk de enige provider die losse 30-graden antennes gebruikt. KPN is erg selectief met het inzetten van capaciteit. Je ziet vaak dat 15 graden multi-beam antennes en 30 graden antennes door elkaar worden gebruikt.

Daarnaast zet KPN tijdens vrijwel alle festivals een sector of zelfs een hele locatie van het vaste netwerk uit. In andere gevallen zetten ze alleen het lage spectrum op het vaste netwerk uit wat naar het festival richt. Dit is om ervoor te zorgen dat telefoons niet ongewenst op het vaste netwerk terechtkomen, wat daardoor overbelast raakt. Hoewel dit logisch klinkt lijkt KPN de enige provider die actief spectrum uitschakelt.

Vodafone

De volgende provider waar we naar gaan kijken is Vodafone. Van voor 2020 kan ik me slecht herinneren hoe de Vodafone evenementlocaties eruit zagen. Ik heb een enkele keer een rode container gezien met een mast er bovenop. De apparatuur stond binnen in de container en was daardoor niet zichtbaar. Op dat moment zond de tijdelijke mast alleen 1800MHz uit, en wat 3G carriers op 2100MHz. Tegenwoordig gebruikt Vodafone al het spectrum wat ze hebben. Dus 1800MHz, 2100MHz en twee carriers op 2600MHz. Daarnaast plaatst Vodafone bij de meeste tijdelijke masten nog drie sectoren met laag spectrum, namelijk 4G op 800MHz en 2G op 900MHz. Vodafone is daarmee de enige provider die laag spectrum inzet op tijdelijke masten.

Op het moment van schrijven lijkt Vodafone 13 locatiecontainers te hebben. Dit is alles wat ik ben tegengekomen, en past precies in het gat van eNodeB nummers die bekend zijn op de Antennekaart. Ze hebben twee verschillende soorten. Een deel heeft zenders voor 6 sectoren, en een deel heeft apparatuur voor 9 sectoren. De apparatuur hangt in een rood stalen frame. 2 kasten aan de voorkant met basebands en transmissie erin, en aan de achterkant een rack met RRU's.

Frame met apparatuur voor een tijdelijke Vodafone locatie.Frame met apparatuur voor een tijdelijke Vodafone locatie.

Op de foto zie je een locatieset voor 6 sectoren. De 3 RRU's linksboven zijn voor 800MHz (Radio 2217). Daarnaast hangen 6 2242 RRU's voor 1800MHz en 2100MHz. Linksonder hangen 3 RRU's voor 900MHz (met handvat, de 2219). En daarnaast hangen 6 2212 RRU's voor 2600MHz. Bovenin hangen combiners die de signalen combineren in een enkele feeder.

Vodafone gebruikt vaker dan de andere providers locatiesetups met maar 3 'normale' sectoren rondom de mast. Over het algemeen houdt dit zich goed. Het Vodafone netwerk lijkt minder populair onder de doelgroep van sommige festivals. Daardoor is een Vodafone verbinding soms nog wel bruikbaar wanneer KPN of T-Mobile tegen de capaciteit lopen.

Het gebruik van laag spectrum is uniek. Vodafone heeft een speciaal type multi-beam antenne waar 3 30 graden brede sectoren met laag spectrum uit komen. Deze wordt regelmatig geplaatst bij festivals om het 2G netwerk te ontlasten.

Een multi-beam antenne voor 800MHz en 900MHz.Een multi-beam antenne voor 800MHz en 900MHz.

T-Mobile

T-Mobile heeft dit festivalseizoen de meeste locatiesetups geplaatst. Waar Vodafone minder populair is onder de doelgroep voor de meeste festivals is T-Mobile juist veel populairder. Dat is soms voelbaar in de snelheid van het netwerk. T-Mobile begon het jaar met hun oudere locatieset die 1800MHz en 2100MHz kan zenden. Elke set heeft zenders voor 6 sectoren. Maar doordat deze set van T-Mobile veel compacter is dan die van KPN of Vodafone worden bij de grotere festivals meestal 2 sets per mast geplaatst, waardoor ze maar liefst 12 sectoren kunnen uitzenden. Qua configuratie lijken deze locatiesets van T-Mobile erg veel op vaste locaties. In elke locatieset zitten 2 BBU's, die elk 3 sectoren doen. Wanneer er 12 sectoren nodig zijn hebben ze dus 4 BBU's om de site aan te sturen. Een voorbeeld zie je hieronder. Deze foto is genomen een aantal dagen voor Koningsdag bij het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Een tijdelijke mast waar T-Mobile twee sets kasten inzet om 12 sectoren te kunnen zenden.Een tijdelijke mast waar T-Mobile twee sets kasten inzet om 12 sectoren te kunnen zenden.

Tijdens dit koningsdag festival liep deze tijdelijke locatie qua capaciteit helemaal vol. Het zou mooi zijn om het voormalige Tele2 2600MHz FDD spectrum in gebruik te gaan nemen. In Mei doken de eerste locaties al op waar dit spectrum was toegevoegd. En vanaf Juni zagen we de oudere opstelling niet meer terugkomen. De tweede kast van elke set heeft ruimte gemaakt voor een rack met RRU's. Hier hangen zes 5502 RRU's, voor 4T4R 1800MHz + 2100MHz, en zes 5301 RRU's, voor 4T4R 2600MHz. Maar deze worden gewoon in 2T2R mode gebruikt. Via combiners aan de zijkant gaat het signaal naar de antennes in de mast.

Een nieuwe locatieset van T-Mobile met 2600MHz.Een nieuwe locatieset van T-Mobile met 2600MHz.

De performance van deze vernieuwde sites was voelbaar beter dan op de oude locatieset. Dus het toevoegen van 2600MHz helpt enorm. Waar andere providers nog wel eens spelen met grotere sectoren of verschillende antennes hangt T-Mobile vrijwel altijd 1 of 2 multi-beam antennes van 6x 15 graden op. In principe worden maar 2 van de 4 poorten van de meeste RRU's gebruikt. Toch hebben we van het Formule 1 evenement in 2022 screenshots gezien van telefoons met mimo rank 4 op bepaalde plekken waar een 'normale' sectorantenne hangt. Dat betekent dus dat T-Mobile af en toe 4x4 mimo inzet, of hier een proef mee aan het doen is. Dat is voor het eerst op tijdelijke masten in Nederland. We moeten komend festivalseizoen dus goed opletten of we dit vaker gaan zien.

Het opbouwen van al deze tijdelijke masten is een enorme logistieke operatie. In de piekweken zijn er weekenden waar zelfs 5 tot 10 tijdelijke masten in het land staan. In Augustus waren er zo veel festivals dat providers te weinig apparatuur hadden. Want in Biddinghuizen vond Lowlands plaats, in Hilvarenbeek en Amsterdam waren een aantal festivals, bij Mysteryland in Hoofddorp stonden meerdere tijdelijke masten, en ze infrastructuur voor de Formule 1 moest al worden opgebouwd. In één geval hebben we zelfs gezien dat KPN een normale type 2 site heeft gebouwd in een tijdelijke zendmast in Almere. Ziet er gek uit, maar het is beter dan niks.

Een 'normale' KPN site in een tijdelijke festivalmast.Een 'normale' KPN site in een tijdelijke festivalmast.

Tot zover onze informatie over de netwerkapparatuur wat providers gebruiken op festivals. Maar we zijn nog niet klaar. In deel 2 van dit artikel nemen we je mee naar een aantal festivals, en gaan we daar laten zien hoe de boel is opgezet. Daarnaast is alle drukte in het privéleven weer op een normaal niveau gekomen. Nog bedankt voor de fijne berichten naar waar de content op de site bleef. De ontwikkelingen in de telecomsector zijn te interessant om niet meer met jullie te delen. We gaan een interessante tijd tegemoet met de ombouw van Vodafone die bezig is, KPN die de Huawei ombouw afrondt, T-Mobile die alles gaat ombouwen naar Ericsson, en de aankomende uitrol van het 3500MHz spectrum. We zijn dus snel weer bij jullie terug met meer content.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten op het Antenneforum.