De Laatste Fase van de KPN Huawei Ombouw


Iets meer dan drie jaar geleden schreven we over het begin van de KPN Huawei ombouw. In de regio van Zoetermeer doken de eerste locaties op waar Ericsson was vervangen door Huawei. Op dat moment betekende het voor KPN een flinke vooruitgang in technologie, met als resultaat een flinke capaciteitsvergroting en tegelijk een grote stroombesparing ten opzichte van de oude Ericsson apparatuur. Inmiddels zijn nog ongeveer 200 locaties overgebleven die nog niet zijn omgebouwd. Bijna alle sites die makkelijk waren om te bouwen zijn nu wel aangepakt. Daardoor blijven een aantal lastige locaties over waar de nieuwe grote antennes te zwaar zijn, niet wenselijk zijn of waar toegang moeilijk is.

Toch zal voor deze sites een oplossing moeten worden bedacht. De licenties voor de oude Ericsson apparatuur verlopen een keer, en reserveonderdelen voor de oudere apparatuur worden moeilijk te krijgen. In de laatste paar Antenneregister updates hebben we een nieuw type locatie gezien. In tegenstelling tot de sites die we tot nu toe hebben gezien worden bij deze locaties de antennes niet verwisseld, maar worden Huawei RRU's aangesloten op de coax feeders naar deze antennes. Hierin zien we twee verschillende oplossingen:

De oude 3G2100-only sites met antennes die alleen de hoge banden ondersteunen krijgen per sector één RRU5502, die 1800 en 2100MHz ondersteunt. Daardoor worden de dekkingsgaten rond deze sites opgevuld met een stukje 4G spectrum. Andere sites met antennes voor laag spectrum krijgen in elk sector één RRU5509t. Deze doet 700MHz, 800MHz en 900MHz. In de praktijk ondersteunen deze oude antennes geen 700MHz, waardoor hier uitsluitend 4G800, 4G900 en 2G900 wordt ingezet.

Een aantal van deze 'lastige' oude sites zijn sites die al 1800MHz hadden. Opvallend is dat deze frequentieband hier is weggehaald, waardoor er in feite een teruggang in capaciteit is. In de laatste Antenneregister update zien we 4 sites die vroeger 2G900, 3G2100, 4G800 en 4G1800 hadden, waar nu alleen een 800+900MHz RRU is geplaatst. Toch is de oude antenne voor 1800MHz en 2100MHz nog aanwezig, waardoor deze banden in principe hadden kunnen worden ingeschakeld. Dit geeft aan dat dit waarschijnlijk een tijdelijke situatie is en dat er wordt gezocht naar een alternatief.

Bij de ijsbaan in Bovenkarspel staat een van deze locaties. Voorheen had deze locatie alleen 3G op 2100MHz, dat is nu vervangen door 4G op 1800MHz en 2100MHz.

De oude high-only antennes die zijn hergebruikt om nu 4G te doen.De oude high-only antennes die zijn hergebruikt om nu 4G te doen.

Hierboven zie je een type antenne die veel voorkwam. Een kleine antenne voor alleen het hoge spectrum. Verder is hier bovenin de buismast niks veranderd. De kabels voor de stelmotoren voor de elektrische tilt zijn zelfs afgeknipt, die doen dus niks meer. Op de grond staat een nieuwe Huawei kast met een drietal RRU's.

Op de grond vonden we nieuwe RRU's voor het nieuwe 4G spectrum.Op de grond vonden we nieuwe RRU's voor het nieuwe 4G spectrum.

De nieuwe RRU's zijn simpelweg aangesloten op de coax feeders naar de antenne, waardoor deze upgrades makkelijk uit te voeren zijn zonder in de mast dingen te hoeven veranderen.

In het bos bij Lelystad kwam ik per toeval een van de eerste locaties tegen waar een soortgelijke ombouw is uitgevoerd voor alleen het lage spectrum. Op de onderstaande foto kun je de antennes zien. De rechter antenne is voor 800MHz en 900MHz. De linker antenne werd in het verleden gebruikt voor 2100MHz. Die band hadden ze hier in theorie ook kunnen aanzetten op 4G, maar er is gekozen om dat niet te doen.

Oude antennes van KPN die worden hergebruikt voor 4G op 800MHz en 900MHz.Oude antennes van KPN die worden hergebruikt voor 4G op 800MHz en 900MHz.

Op de grond is een soortgelijke opstelling te zien, met een nieuwe Huawei kast en drie RRU's.

De apparatuur op de grond is vervangen.De apparatuur op de grond is vervangen.

Deze mast ziet er op zichzelf niet zwak uit, maar alle drie de providers hebben hier nog geen ombouw gedaan. Het vermoeden bestaat dat deze mast gaat verdwijnen. KPN gaat daar niet op wachten want wil graag van alle Ericsson apparatuur af, dus heeft hier gekozen voor de makkelijke oplossing. Je kunt hier zien welke sites al op een soortgelijke manier zijn omgebouwd. Het wil zeker niet zeggen dat alle 200 overgebleven KPN sites naar een zeer minimale configuratie worden omgebouwd. We zien nog steeds wel omgebouwde sites net als de drie welbekende Huawei setups. Met gemiddeld 15 tot 20 omgebouwde sites per week verwachten we dat de Huawei ombouw nog 10 tot 15 weken gaat duren. Dan is het KPN netwerk klaar voor de komende jaren.

Reacties

Reageer